Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Ierse spanvisser bij ABC voor de kant

Bestemming Gent...

GENT - Bestemming Gent betekent meestal niet veel goeds voor een vissersvaartuig; het is vaak de laatste reis naar de sloop. Maar in dit geval een heel ander verhaal.

De Ierse trawler T-120 ‘Guiding Star II’, geregistreerd in Tralee, was donderdag 15 april onderweg naar Gent. De thuishaven van de T-120 is Castletownbere, gelegen in het zuidwesten van Ierland. Van daaruit werd vertrokken voor een driedaagse reis door Het Kanaal, om via de Belgische kust en de Westerschelde, het Kanaal van Gent naar Terneuzen op te varen.

De T-120 werd in 2003 gebouwd door Vestvaerftet ApS in Hvide Sande, in opdracht van reder Eamonn Orpen. Ze meet 26,90 x 8,20 meter en 279 GT, en is voorzien van een 510 pk sterke ABC-hoofdmotor.

Die ABC is net de reden waarvoor de trawler naar Gent stoomde. Vanwege corona is het lastig om monteurs en onderdelen in Ierland te krijgen. Dus is het de makkelijkste weg om het vaartuig zo goed als voor de deur te leggen bij ABC in Gent, waar de hoofdmotor geheel overhaald zal worden.

De T-120 vist, in span met de S-23 ‘Ardent’ uit Skibbereen, op makreel, horsmakreel, haring en tonijn. De vangsten worden aangeland in Castletownbere. Momenteel vist de S-23 in z'n eentje op 'whitefish', dus geen pelagische vis.

In 2011 was de T-120, met schipper Hugh Flannery, al eens te gast bij Padmos in Stellendam, waar toen ook de ABC-hoofdmotor overhaald werd.

Op de foto stoomt de "Guiding Star II" voor de Belgische kust, met vier bemanningsleden aan boord. Drie van de vier vertrekken per vliegtuig weer naar Ierland, schipper Hugh Flannery blijft aan boord om de overhaalbeurt te begeleiden.

(Foto: Ronald Ribbe)