Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Cor van Dort (89) uit Bergen op Zoom

Altijd nog in de weer in de weren

BERGEN OP ZOOM – Weinigen kunnen het hem nazeggen, maar met z’n 89 levensjaren kan hij toch zeker wel tot de oudste vissers van ons land gerekend worden. Cor van Dort, de van oudsher meest bekende beroepsvisser op ansjovis, is ook dit voorjaar weer actief om de vrijwilligers van de Stichting Behoud Weervisserij de kneepjes van het vak bij te brengen.

Van Dort is onlangs samen met ruim 20 vrijwilligers van de Stichting Behoud Weervisserij aan de slag gegaan om de weren voor de ansjovisserij op te bouwen. De weren staan uitgestald op de Hooge Kraaiert, in het Lodijkse Gat en op Reimerswaal in de Oosterschelde.

Van Dort geniet er van dat de vrijwilligers ‘een handje bijsteken’. Het zijn hoofdzakelijk ‘Bergenaars’, weet Van Dort: ,,De weren staan klaar om de ansjovis in te vangen maar het is nu de moeite nog niet. Zodra we ze vangen worden ze bij ons aan huis en aan restaurants in de omgeving rond Bergen en Hoogerheide verkocht. Voorlopig nog even niet. ’’

In een fuik

Weervisserij is de naam van een zeer oude visserijtechniek waarbij de vis in ondiepe zeearmen of riviermondingen met behulp van houten of stenen bouwwerken in een fuik wordt geleid. De techniek is gebaseerd op getijdenwerking of seizoenverschillen in waterhoogte, waarbij de vis bij dalende waterstanden door de stroming in de fuik wordt gedreven.