Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Minister overlegt met kottervoormannen

Nederland blijft pleiten voor pulsvisserij

DEN HAAG – Nederland blijft pleiten voor de pulsvisserij in Europa.

Aldus LNV-minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer in reactie op de uitspraak van het Europese Hof over de pulsvisserij.

,,Dit is een grote teleurstelling voor de pulsvissers, dat begrijp ik. Bij de voortgangsrapportage komende zomer over de Verordening Technische Maatregelen, waar het pulsverbod onderdeel van is, blijven we pleiten voor deze methode van visserij, die volgens wetenschappelijk onderzoek duurzamer is dan de traditionele boomkor. Helaas is het pulsverbod daar niet mee van tafel’’, schrijft de minister. Tegelijk geeft zij namelijk aan dat een wijziging van de Verordening Technische Maatregelen de komende periode niet verwacht wordt.

Na de teleurstellende uitspraak had minister Schouten samen met de ambtelijke top van het ministerie van LNV donderdagmiddag gelijk digitaal overleg met de kottervoormannen van VisNed en Vissersbond. Daarin gaf de bewindsvrouw aan dat het Europese pulsverbod een van de redenen is om samen met de sector te werken aan de toekomst. De bewindsvrouw verwijst daarbij naar de financiële middelen ‘uit het Noordzeeakkoord’ om innovaties te versnellen. ,,Het ontwikkelen van een vervangend tuig voor de tongvisserij heeft daarbij hoge prioriteit. Verschillende partijen binnen de sector zijn al bezig met het ontwikkelen en testen van alternatieve tongtuigen. Die ontwikkelingen steun ik van harte, met de hoop dat hier op termijn een economisch en ecologische duurzaam tongtuig uit voorkomt.’’