Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Opknapbeurt visafslag Nieuwpoort

‘We willen geen Breskens worden’

NIEUWPOORT – De Nieuwpoortse vismijn ondergaat op dit moment een flinke opknapbeurt. Het authentieke karakter blijft behouden.

De gemeente Nieuwpoort staat achter de Vlaamse vismijn en investeert momenteel ongeveer 600.000 euro in een opknapbeurt. ,,We willen geen Breskens worden’’, zegt (waarnemend) afslagdirecteur Mike Sarrazijn.

Begin vorige maand is begonnen met de werken, in een voor de afslag rustige periode. De vloer van de afslaghal wordt vernieuwd en de riolering aangepast, er komt een nieuwe vaste koelinstallatie en de houten poorten worden vervangen door geïsoleerde muren. De afslag blijft gewoon open, met enige aanpassingen en met de veiling op een reserveplaats.

Nieuwpoort is als kleine visafslag in trek bij een handvol vaste garnalen- en vis-aanvoerders. Daarnaast voert er een twintigtal dagbootjes met zeebaars aan (voor het merendeel met een Nederlands nummer). ,,Vorig jaar kwamen we tot een omzet van 1,67 miljoen euro. We willen wel graag boven de 2 miljoen euro komen. Voor dit jaar gaan we dat ondanks corona mogelijk halen, mede doordat we sinds dit jaar enkele staandwantvissers hebben kunnen verwelkomen uit Duinkerken, waar de coöperatie vorig jaar de deuren heeft gesloten.’’

Voor de gemeente is de toeristische functie van de plaatselijke vismijn erg belangrijk. Er zijn veel rondleidingen, en vorig jaar is de ontvangstruimte voor bezoekers al vernieuwd. Sarrazijn benadrukt dat mede met het oog op die toeristen het authentieke karakter van de afslag aan de buitenkant behouden blijft.

Sea to Table

Het gemeentebestuur gelooft ook in de trend van kleinschalig en vis van dichtbij. ,,Als corona het toelaat gaan we dit jaar beginnen met een project voor het verkorten van de keten; de verse vangst zo snel mogelijk van de lokale afslag naar de lokale restaurants. We noemen het ‘Sea to Table’.’’