Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Naar Vlissingen gesleept, bij Hoondert

Geborgen hekkotter UK 160 naar de sloop

VLISSINGEN/URK – De gezonken en geborgen UK 160 gaat naar de sloop.

Eigenaren Willem en Jacob Brands en de verzekeraar Gebr. Sluyter zijn akkoord gegaan met een bod van Scheepssloperij Hoondert in Vlissingen-Oost. Het wrak van de Urker kotter werd daar vorige week donderdagavond in de Kaloothaven door bergingsbedrijf Multraship afgemeerd.

Na de berging werd het leeggepompt en langzaam op sleeptouw genomen, met de bedoeling om via Zeeland binnendoor naar Stellendam te gaan. Vanwege de diepgang van 5,5 meter van de kotter werd daar bij nader inzien van afgezien.

Jacob Brands en zijn vrouw Hanneke brachten vrijdag een bezoek aan boord. Vertegenwoordigers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid waren die dag ook aan boord en kwamen dinsdag opnieuw.

Ook vertegenwoordigers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waren dinsdag aanwezig. Brands tast nog altijd in het duister over de precieze oorzaak van het kapseizen van zijn kotter.

De 14 jaar jonge flyshooter UK 160 zonk woensdagavond 23 december in Het Kanaal nadat er water op het verwerkingsdek kwam en het niet lukte dat weg te pompen. De vijf Urker bemanningsleden sprongen overboord en werden gereed door de UK 242 en een Franse helikopter.

Schipper Kees Romkes en zijn broer/machinist Klaas-Jelle Romkes vissen nu op de bokker UK 161 van Brands en waren deze week actief in de Noorse Zone.

(Foto: C.L. van Dijke)