Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
UFA doneert eerste Oosterscheldekreeft voor goede doel

Kreeftenvissers optimistisch

COLIJNSPLAAT - Net als vorig jaar kon donderdag 25 maart bij de start van het Zeeuwse kreeftenseizoen geen Amerikaanse veiling worden georganiseerd. Toch had de visafslag Colijnsplaat - onderdeel van United Fish Auctions - een manier gevonden voor een substantiële donatie aan het goede doel. Cabaretier Najib Amhali overhandigde namens UFA een cheque van 5.000 euro aan Stichting Sawasdee. Gedurende het seizoen van de Oosterscheldekreeft moet een apart fonds nog meer geld bijeenbrengen voor scholingsprojecten voor kansarme kinderen in Cambodja.

Amhali had de kreeft eerder in de ochtend ontvangen van Hans van Geesbergen, vicevoorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Initiatiefnemer van de schenking aan Sawasdee is visafslagdirecteur Johan van Nieuwenhuijzen. ,,De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is een belangrijk onderdeel van de start van het seizoen. Wij willen die traditie - zij het vanwege corona aangepast - overeind houden.”

De eerste Oosterscheldekreeft werd symbolisch aangeboden door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met de MS 3. ,,De voortekenen voor de vangst zijn goed’’, aldus Van den Hoek.

Ondanks de sluiting van de restaurants in Nederland en België, kijken kreeftenvissers (bijna veertig in getal), groothandelaren en restaurateurs verwachtingsvol vooruit. Restaurant thuis-concepten en verkoop aan particulieren via de visspeciaalzaken moeten net als vorig jaar helpen om de afzet op niveau te houden. Het kreeftseizoen duurt 15 weken.

Tijdens de eerste veiling in de UFA-afslag Colijnsplaat werd 139 kilo kreeft uit de Oosterschelde en de Grevelingen aangeboden. Hiervoor werd een gemiddelde kiloprijs van 50,06 euro betaald.

De Stichting Promotie Oosterschelde organiseerde donderdagmorgen een kleinschalige opening van het nieuwe kreeftenseizoen.