Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Minister: WoW!

‘Windroos’ te water

SUMAR - Bij scheepswerf IBIS in Sumar is vorige week donderdag het casco van de nieuwe Z 98 ‘Windroos’ te water gelaten. In kleine kring, met de reder en zijn gezin, schipper en echtgenoot, de scheepsbouwers Hoekman en Padmos, enkele toeleveranciers en natuurlijk het noodzakelijke personeel van de werf en de kranen.

Een drijvende bok en een telescoopkraan moesten er aan te pas komen om het 290 ton wegende casco in het water te tillen. Nadat het stuurhuis op het casco was gezet kon het casco gesleept worden naar Urk, waar de sleep vrijdagochtend bij Hoekman Shipbuilding op Urk arriveerde. Hier wordt de boomkorkotter verder afgebouwd. Hulpmotoren werden eerder deze week geplaatst, de hoofdmotor en koppeling zouden gisteren (donderdag) geplaatst worden.

Ondanks de sobere plechtigheid vanwege de coronamaatregelen was er feestelijk en passend gebak, en de Vlaamse visserijminister Hilde Crevits deelde in de feestvreugde en twitterde enthousiast: ,,WoW! Bijzonder indrukwekkende tewaterlating in Friesland van gloednieuw vissersvaartuig Z 98 Windroos. Innovatie ten top bij onze vissers.’’ IBIS hoopt hier binnenkort nog een vervolg aan te kunnen geven. Met het oog op vereiste motorspecificaties is eind vorig jaar reeds de kiel gelegd voor nog een Belgische kotter.

Totdat de nieuwe Z 98 ‘Windroos’ over enkele maanden in de vaart komt vist de huidige Z 98 ‘Op hoop van Zegen’ door. De afgelopen maanden landde de kotter aan in Franse havens, en deze week was het schip voor het eerst van het jaar weer in de thuishaven, voor onderhoud. Voor de Vlamingen geldt hetzelfde als voor de Nederlanders: schrale besommingen. Schipper Marc Ackx en zijn ploeg gaan over naar de nieuwe kotter.

290 ton staal in de kranen van Wagenborg en Mammoet. (Foto: Anne de Boer)290 ton staal in de kranen van Wagenborg en Mammoet. (Foto: Anne de Boer)