Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Rust en vrede op Oosterschelde

Kreeftenvissers ontspannen van start

OOSTERSCHELDE – De Zeeuwse kreeftvissers zijn afgelopen week op de Oosterschelde gestart met het uitzetten van korven en fuiken. De vissers zijn dezelfde bestekken toegewezen als vorig jaar. Vanaf donderdag 25 maart tot en met 15 juli mogen de kreeften worden aangeland. Op 25 maart is ’s middags ook de eerste veiling in Colijnsplaat. Dit jaar zonder tam tam, in verband met de coronamaatregelen.

Visserijopziener Gert Jan van Veen en de bemanning van het inspectievaartuig ‘IJsselmeer’ volgen de voorbereidingen op afstand. ,,Met hetzelfde visplan als vorig jaar heerst er rust en vrede op de Oosterschelde. We zijn zeer verheugd dat het uitzetten rustig kan plaatsvinden. Dat is voor alles en iedereen beter’’, aldus Van Veen, refererend aan de stress die een paar jaar geleden rond de ‘kreeftenrace’ bestond.

Voorzitter Ida Sinke beaamt die woorden volmondig: ,,De aanloop naar het visplan is ook goed verlopen. Voor sommige lijnen moesten wel wat aanpassingen gedaan worden in verband met vooroeverbestortingen bij Wemeldinge, Kattendijke en Kats.’’

In totaal 38 vergunninghouders zijn aangesloten bij Beroepsvissersvereniging OWV. Vier niet-leden krijgen dezelfde alternatieve plekken aangeboden als vorig seizoen. Sinke: ,,Het mooiste zou zijn als ze ook bij ons willen aansluiten.’’