Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Winkel verhuurd aan jonge starter

Palingrokerij Van Triest sluit de deuren

ELBURG – Met de sluiting van Palingrokerij A. van Triest & Zn. is het palingambacht definitief verdwenen uit Elburg.

Eigenaar Jan Aart van Triest (57), van de vijfde generatie palingrokers, had het graag anders gezien. Het was zijn eigen keuze om te stoppen. ,,Na 43 jaar in de vis moet ik wat gas terugnemen en mijn kinderen willen de zaak niet overnemen. Maar ik heb bij de gemeente Elburg erg mijn best gedaan het palingambacht te behouden voor onze gemeente. Er had toch een soort palingmuseum van gemaakt kunnen worden. Er was geen animo bij de gemeente voor mijn ideeën.’’ De rokerij op de Havenkade, die 90 jaar geleden werd gebouwd door overgrootvader Van Triest, wordt gesloopt en er komen nu woningen.

Van Triest rookte voor zijn eigen twee viswinkels in Elburg en voor nog enkele andere visdetaillisten in de regio. Twee weken gelegen werden de laatste palingen gerookt; het einde van een tijdperk voor de voormalige Zuiderzee-vissersplaats, die ooit 15 ambachtelijke rokerijen kende. Zijn ook op de Havenkade gevestigde winkel is vorig jaar al gesloten.

Uitbater

De viswinkel in de Beekstraat die hij negen jaar geleden begon verhuurt hij. Nieuwe uitbater daarvan is de nog maar 17-jarige Albert Post. Van Triest: ,,Hij werkte en leerde al enkele jaren bij me en wordt momenteel verder opgeleid tot visspecialist.’’