Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Klimaatverandering op de Waddenzee

Wadvissers komen om in de ‘bloemetjes’

HARLINGEN – Heel weinig garnalen, maar wel netten vol met ‘bloemetjes’. De Waddenzee is gevuld met grote hoeveelheden mosdiertjes. Niet alleen Wadvissers, maar ook op de Noordzee hebben sommige vissers er hinder van.

Bioloog dr. Arjan Gittenberger (GiMaRIS) vermoedt dat het vreemde verschijnsel te linken is aan klimaatverandering. Vermoedelijk gaat om het hydroiden/neteldiertjes die zich in het algemeen in het voorjaar als eerste vestigen en zich steeds vroeger voortplanten en nu overgroeit zijn door mosdiertjes. Hydroiden zijn nauw verwant aan kwallen.

Garnalenvissers komen er in om, zegt visserijkundig ambtenaar Nico Laros. Op de ene foto ‘bloemetjes’ in het mosselkorretje van het inspectie/onderzoeksvaartuig Asterias. De andere foto is een beeld onder Richel tussen Vlieland en Terschelling waarop te zien is hoe de bloemetjes op het tij bij het elkaar stromen.