Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
IJsgang zorgt voor kromme tenen

Oesterkwekers in de piepzak

YERSEKE – Spannend, superspannend was het vorige week voor de Zeeuwse kwekers van tafeloesters. Zou de vorst doorzetten of zou de dooi z’n intrede doen? Gelukkig ging het maandag dooien en bleven de oesterkwekers op de Oosterschelde voor ijsgang bespaard.

Kweker Hans Nelis (YE 40/YE 140) zat het meest in de piepzak. Hij werkt met zogeheten kantelkooitjes en heeft eind vorige week 200 kooitjes vanaf een droogvallende bank op dieper water (5 meter) bij de Hooge Kraaiert geparkeerd. Nelis reageerde maandagavond opgelucht: ,,Er was een heftige dreiging dat alles er aan zou gaan. Gelukkig is het met een sisser afgelopen.’’

Zijn collega Maurice Boone (YE 155) heeft ook een week ‘met kromme tenen gelopen’. ,,Op de Yerseke Bank dreef een ijsveld van 250 meter breed. We hadden een noodplan opgesteld, maar het ijs is gelukkig zuidwest weggewaaid. Wij hebben absoluut geen schade opgelopen.’’ Op bijgaande foto’s de situatie op zijn percelen afgelopen maandag.

Visserijopziener Gert-Jan van Veen heeft de vorstperiode ook met argusogen gevolgd. ,,Iedereen mag blij zijn. De vorst had niet langer moeten duren.’’