Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Door Ecomare

Batman-roggen gezocht

TEXEL – Wie heeft er de afgelopen jaren driepuntige roggen, ook wel batman-roggen genoemd, in de netten aangetroffen?

Aanleiding voor de oproep van Arthur Oosterbaan van Ecomare op Texel zijn twee vondsten kort na elkaar van de TX 1 van de familie Vonk, en de enthousiaste reactie daarop van Gibbs Kuguru, een PhD-student uit Wageningen. Kuguru komt uit Kenia, zou haaien gaan onderzoeken in de Indische Oceaan maar is nu door corona aan Nederland gekluisterd geraakt. Hij is razend nieuwsgierig naar deze vreemde roggen.

De TX 1 heeft twee gevlekte roggen met drie punten (die ze aan boord batman-roggen noemen) gevangen. Eentje op de Engelse gronden en één aan het Friese Front. Een paar jaar geleden heeft een Urker kotter een soortgelijke blonde rog in Het Kanaal gevangen. Een van de gevlekte roggen staat nu tentoongesteld in Ecomare. Helaas kan niemand dat zien, want ook Ecomare is dicht.

Er zijn onder wetenschappers wat speculaties over de oorzaak van de afwijkingen, maar vooralsnog zijn die heel onzeker. Ze zijn wereldwijd bekend, ook bij haaien, en het is duidelijk dat deze afwijkingen al in een heel vroeg stadium van de ontwikkeling van de vis begint. Ook is duidelijk dat de misvormde roggen het eigenlijk prima doen en behoorlijk groot kunnen worden.

Stuur de waarneming, liefst met foto, vindplaats en datum, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..