Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
In memoriam Piet Padmos (1935-2021)

Zeeuwse scheepsbouwer betrokken tot het eind

Dinsdagmorgen 2 februari is scheepsbouwer Piet Padmos uit Bruinisse geheel plotseling op 85-jarige leeftijd overleden. Maandagmiddag maakte hij nog een afspraak met bedrijfsleider Wim Hage om op dinsdag een nieuw nummerbord op zijn zwarte elektrische Biro-miniauto te laten monteren. Dat heeft niet zo mogen wezen.

Piet Padmos ging direct na de ambachtsschool in Zierikzee in het bedrijf van zijn vader Laurus Padmos aan het werk. Vader Padmos was in 1930 begonnen met een werkplaats voor reparatie van motoren en lieren van Bruse mosselschepen.

Later kwam ook Piets broer Hans de machinefabriek in Bruinisse versterken. Hans verhuisde begin zeventiger jaren mee naar de nevenvestiging in Stellendam, de huidige hoofdvestiging van Padmos. Piet bleef in Bruinisse wonen.

In al die jaren die daarop volgden bouwde Padmos veel nieuwe vissersschepen, van de kleinsten tot de grootsten. Piet was de regisseur en Hans de administrateur. Bij overdrachten van nieuwbouwers had hij steeds de eer om ‘aardigheidjes’ uit te delen, zowel in Nederland als in België. Doorspekt met de nodige humor.

Tussen de zuiderburen voelde Piet zich ook als een vis in het water. Hoewel het in het begin van de opkomst van Belgische vlagkotters door Nederlanders wel eens zwaarwichtig en gevoelig lag zocht hij steeds naar de beste optie. Oh, wat was hij kwaad op me toen ik een foto wilde maken van het intuigen van een nieuwe door Padmos en Joël Verheye (Zeebrugse Scheepswerven) in 1996 gebouwde Vlaamse vlagkotter bij ons op de haven van Bruinisse.

En ook toen we op een koude ochtend met de vrijwillige brandweer bij de buurman een brand in een straalloods aan het blussen waren en met een blusvoertuig en uitgerolde slangen noodgedwongen de Havenkade blokkeerden voor zijn Mercedes. Zijn verbijstering sloeg om in woede omdat hij die laatste honderd meter naar zijn kantoor niet lopend wilde overbruggen.

De mooie herinneringen zijn dat Piet in de kracht van zijn leven tegen iedereen ongezouten fel van wal kon steken, maar dat ook weer snel kon vergeten!

Tot de laatste dag toe bleef hij een zeer betrokken oud-directeur, die dagelijks kritisch toezag op properheid op het haventerrein bij Padmos in Bruinisse. Hoe ouder hij werd, hoe kritischer hij werd op netheid; dus nergens rondslingerende koffiebekertjes. ’s Morgens en ’s middags maakte hij steevast een rondje met zijn Biro over de Havenkade.

Ondertussen heeft zoon Leon samen met oom Hans de leiding over Padmos, met vestigingen in Bruinisse en Stellendam en in het Ierse Kilmore Quay.        

Fijne herinneringen bewaar ik aan Piet, die me in 1990 bij mijn entree als redacteur bij Visserijnieuws toezegde dat ik altijd bij hem terecht kon voor vragen. Daar ben en blijf ik hem dankbaar voor.

Ik wens de kinderen en kleinkinderen en verdere familiebetrekkingen veel sterkte toe met het verlies van Piet.

Jacob de Ronde