Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Eerste BBL-lichting SW5 Friese Poort

Vissers een trede hogerop

URK – Twee jaar geleden startte ROC Friese Poort met een beroepsbegeleidende SW5-opleiding op de Urker visserijschool. De eerste lichting haalde afgelopen maand de papieren, een trede hoger op de ladder.

Meer dan ooit zijn diploma’s nodig, want zonder voldoende vaarbevoegdheidsbewijzen aan boord mogen kotters niet uitvaren. Al langer wordt de BBL-opleiding (werkend leren) voor SW6 gepromoot. Maar er is ook grote behoefte dat jongemannen met een SW6-diploma een stap hoger komen, zegt opleidingscoördinator Jacob Ruiten van ROC Friese Poort. Voor de BBL-opleiding moeten de vissers eens in de vijf weken aan de wal blijven om naar school te gaan, waarna een map met niet minder dan tachtig afgetekende toetsen moeten worden ingeleverd.

Schilder

Lub Wakker (40) is een van de geslaagden uit de eerste BBL-lichting SW5 en de oudste van de groep. ,,Als ik het kan halen moet iedereen het kunnen halen’’, zegt Wakker, terwijl de groep buiten zonder mondkapje bij de ingang van de school op de foto gaat. Twee jongemannen ontbreken omdat ze nog in het machinelokaal bezig zijn aan hun praktijkexamen.

Jan Hendrik de Boer (21) is de jongste van de lichting. De Boer haalde eerst zijn diploma werktuigbouwkunde voordat hij bij zijn vader machinist werd op de LT 295.

Wakker is net twee jaar visserman. Hij was vanaf de schoolbanken schilder en haalde tijdens zijn schildersloopbaan zijn diploma voor uitvoerder. Toen zijn schoonvader Willem Brands de flyshooter UK 160 in de vaart bracht, gaf Wakker aan best de overstap naar de visserij te willen maken. Voorwaarde was dan wel dat hij zijn papieren zou halen. En dus meldde hij zich bij Jacob Ruiten. Eigenlijk voor SW6. Maar omdat Wakker een niveau 4-diploma op zak had, werd hem aangeboden gelijk te kiezen voor SW5. Als hij straks over twee jaar voldoende vaartijd heeft opgebouwd mag hij als zelfstandig schipper op grote kotters varen.

,,Ik kwam hier blanco binnen, netten en machinekamer waren allemaal nieuw voor mij. In het begin heb ik best wel eens gedacht: Waar ben ik aan begonnen. Maar de opleiding is top. Petje af ook voor de begeleiding. Mijn ervaring is wel dat je ook gemotiveerd moet zijn om alle schoolweken erbij te zijn. Het is goed te doen, maar er zijn ook heel pittige onderdelen bij. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de stabiliteitslessen'', zegt Wakker.

Toen net voor Kerst de UK 160 in Het Kanaal verging was Wakker op school; hij vist nu op de H 144.