Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Europees overleg toegang 12-mijl

VK houdt licenties Vlaamse kotters vast

OOSTENDE - Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits wil dat de Belgische vissers snel toelating krijgen om in de Britse 12 mijlszone te kunnen vissen, zoals vorige maand zwart op wit afgesproken in de Brexit-deal.

Woensdagmorgen was er Brexit visserij-overleg tussen de meest getroffen EU-landen, samen met Europees Commissaris Sinkevicius en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Crevits heeft het probleem op tafel gebracht tijdens dit Europees overleg. Het wachten is op de benodigde licenties vanuit het Verenigd Koninkrijk. ,,Onze vissers willen zo snel mogelijk weer aan de slag in de Britse 12 mijlszone. Ik dring er bij de EU op aan om het Verenigd Koninkrijk aan te manen dit probleem op te lossen”, aldus Hilde Crevits.

De gedetailleerde gegevens over onder andere trackrecords van de Vlaamse vissers zijn aangeleverd aan de EC, die deze ook heeft overgemaakt aan de Britse autoriteiten. Maar het VK heef de licenties nog altijd niet verleend. Het gaat om 18 licenties voor Belgische vaartuigen.

De toegang tot de 12-mijlszone is voor België een belangrijk punt in het visserijakkoord tussen de EU en het VK. Het VK hield tot het einde van de onderhandelingen vast aan het verbod tot toegang voor deze zone vast. De druk vanuit Vlaanderen met het Privilege Charter uit 1666 om die toegang te verzekeren heeft daarbij effect gehad. Het gaat om het charter waarbij vijftig Brugse vissers eeuwig in de zone voor de kust van het VK mogen vissen.

Fonds

In het Vlaams parlement lichtte minister Crevits deze week de gevolgen van de Brexit voor de land- en tuinbouw en de visserijsector toe. Crevits wil de Europese middelen van de zogenaamde Brexit Adjustment Reserve snel kunnen inzetten voor de Vlaamse visserijsector. Er is hiervoor een Brexit-transitieplan voor de visserij in opmaak in overleg met de sector. De middelen moeten binnen twee jaar besteed worden om negatieve gevolgen die strikt verbonden zijn aan de Brexit op te vangen.

Crevits wil onder meer focussen op de vlotte doorstroom van verse visserijproducten, de zoektocht naar andere vangstmogelijkheden met omschakeling naar nieuwe duurzame vistechnieken en aquacultuur, verwerking van deze producten, tijdelijke steunmaatregelen en extra promotiecampagnes gericht op de consumptie van de vis van bij ons en op minder gekende soorten.

Vlaanderen beschikt over een bedrag van 200 miljoen euro uit het Europees fonds om de gevolgen van de Brexit op te vangen; 60 miljoen van de dit bedrag ontvangt Vlaanderen omwille van de afhankelijkheid van haar visserijsector van Britse wateren.