Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vriestrawlervloot vooral op horsmakreel en blauwe wijting

Voorzichtig begin na Brexit

SCHEVENINGEN/IJMUIDEN/KATWIJK – Alle PFA-trawlers zitten op zee. De eerste visreizen van 2021 betekenen voor de meeste trawlers het zoeken naar horsmakreel op de oceaan west van Ierland en naar blauwe wijting boven Schotland. Behalve de ‘onteigening’ van pelagische quota heeft Brexit nog niet voor problemen gezorgd, maar voorzichtigheid blijft geboden.

De twee vriestrawlers van Van der Zwan zitten noordwest van Ierland op horsmakreel. De laatste reis van het vorige jaar werd door de SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ afgemaakt op blauwe wijting en door de SCH 6 'Alida' op haring. Beide schepen vertrokken direct na het Kerstreces, op zaterdag 2 januari, naar de visgronden. De visserij op horsen is ‘wisselvallig’. In Britse wateren hebben ze nog niet gevist. ,,Dat was ook niet de planning’’, zegt directeur Wim van der Zwan. Met twee Nederlandse vriestrawlers hakt de vanwege Brexit opgelegde quotumvermindering er voor de Scheveningse rederij flink in. ,,Dat is gewoon onteigening. Een hard gelag.’’

De meeste trawlers van Vrolijk/Jaczon zitten op een kluitje aan de westkant van Ierland op horsmakreel. De SCH 24 ‘Afrika’ vertrok op 2 januari, de SCH 81 ‘Carolien’ en de SCH 123 ‘Zeeland’ vertrokken vorige week donderdag voor de eerste reis van 2021. Allemaal hebben ze 2020 afgesloten met de traditionele decembervisserij op Kanaalharing, net als de collega’s H 72 ‘Frank Bonefaas’, de FC 716900 ‘Prins Bernhard’ en de CC 919999 ‘Scombrus’.

Van hen vist alleen de ‘Scombrus’ nog op haring (in Het Kanaal), en die is nu wat lastiger te vinden dan vorige maand. De H 72 ‘Frank Bonefaas’ zat als enige de afgelopen weken op makreel, net boven Schotland. De makreelvisserij is goed. Voor het Wironspan, op 4 januari vertrokken, verliep de eerste visreis in de zuidelijke Noordzee op horsen zo voorspoedig dat ze afgelopen woensdag al binnen werden verwacht in IJmuiden.

Voor de rederij spelen na Brexit met name de 6- en 12-mijls zones rond het Verenigd Koninkrijk en de vraag wie waar wel en wie waar niet mag vissen. Het is niet direct even duidelijk allemaal, niet voor de Nederlandse en zelfs niet voor de Britse trawlers, en enige omzichtigheid is vooralsnog geboden. Voor Brits gevlagde trawlers is ook van belang dat Scheveningen (nog) geen aangewezen haven is voor de aanlanding van bevroren vis.

Voor alle vriestrawlers van Parlevliet & Van der Plas werd op 2 januari het startsein gegeven voor de eerste visreis van 2021. De vier grootste vriestrawlers van de Katwijkse rederij vissen bij elkaar. De GDY 151 ‘Annelies Ilena', de KL 855 ‘Margiris', de ROS 171 ‘Maartje Theadora' en de ROS 785 ‘Helen Mary' vissen op de Atlantische Oceaan tussen Schotland en de Faeröer op blauwe wijting. Voor de GDY 151 en de KL 855 betekent dat een voortzetting van de visserij van de laatste maanden van 2020.

De kleinere ROS 170 ‘Annie Hillina’ vist ten noordwesten van Schotland op makreel, terwijl de KW 172 ‘Dirk Dirk’ iets westelijker zijn geluk beproeft op de horsmakreel. Directeur Diek Parlevliet meldt business as usual.

De enige trawler in buitenlandse wateren momenteel is de ‘Cornelis Vrolijk Fzn’, die opereert in de wateren van Namibië. Voordat met de onderhavige visreis aangevangen kon worden was een lierreparatie nodig.