Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
IJsselmeervissers Last (HN 35/HN 3) dik tevreden over seizoen 2020

‘Er moet een eerlijk beeld komen’

HOORN – De IJsselmeervissers kijken met grote tevredenheid terug op het vangstjaar 2020. Zo ook de gebroeders Jan en Bart Last van de HN 35 en HN 3. Ze waren vorige maand vanuit Trintelhaven bezig om de laatste grote fuiken op te ruimen, toen luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus kwam overvliegen.

De Noord-Hollandse broers Last hebben zich gespecialiseerd in de palingvisserij en onderzoekswerk. Afgelopen zomer hebben ze ook maaiwerk gedaan op het Markermeer. Hun nettenvergunning inclusief HN 2 hebben ze enkele jaren terug al verkocht aan Visscher in Urk. De stille wintermaanden worden benut om in de loods op het industrieterrein van Hoorn alles weer in gereedheid te brengen voor de start van het nieuwe palingseizoen in mei.

,,Ondanks corona is het palingseizoen 2020 goed uitgepakt voor ons. De start was wat onzeker, de prijzen wisselvallig. Vangsten waren best, die zien we steeds beter worden. Voor de dunne en dikke paling krijgen we mindere prijzen, maar de prijzen voor middenslag paling waren echt super’’, aldus Jan Last. De koude slotmaand was wel magertjes. Tijdens het palingverbod in de maanden september-november werd op wolhandkrab gevist. Vangsten waren minder, maar door de hele dikke krabprijzen kan Last niet ontevreden zijn.

Twee jaar geleden voerden Jan en Bart Last alternatief bestandsonderzoek uit voor schubvis op het IJsselmeer en Markermeer. ,,Dat was top. Hopelijk komt er een vervolg. We hebben toen gezien dat er heel veel snoekbaars te vangen is, en begrijpen het dan ook niet dat een quotum met een zware vangstbeperking wordt voorgesteld. Wij zeggen: neem alstublieft besluiten op basis van een eerlijk beeld van de bestanden. Al zijn wij zelf geen nettenvissers meer, het raakt ons natuurlijk wel. We willen samen verder, zonder tegen elkaar aan te schoppen.’’

(Foto: Flying Focus)