Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Siem Buis en Jaap Aardema nemen TvK Instructie over

Echtpaar Van Keulen geeft het roer over

EMMELOORD – Twintig jaar bouwden ze aan hun bedrijf TvK Instructie. Maar nu is het tijd voor Theo en Cootje van Keulen (beiden 69) om af te zwaaien. De Emmeloorders gaan met pensioen. Herma Weckesser van Makelaardij de Munt zorgde ervoor dat het bedrijf na 1 januari door kan draaien met Siem Buis en Jaap Aardema aan het roer. ,,Maar daar zullen onze klanten niet zoveel van merken’’, verzekert Buis.

TvK Instructie is een allround aanbieder van veiligheidstrainingen met een specialisatie in Maritieme Safety Trainingen voor de zee- en binnenvaart. Trainingen worden verzorgd op locatie, aan boord of op de trainingsfaciliteit aan de Escudo 17-19 in Emmeloord.

Theo en Cootje van Keulen begonnen hun bedrijf gewoon vanuit huis. In de afgelopen twintig jaar groeide dat uit tot een ‘begrip’ in de branche van veiligheidsopleidingen, met zes vaste krachten en zo’n twintig freelance instructeurs.

Cursisten wereldwijd

Theo van Keulen: ,,Cursisten komen hier van over de hele wereld naar toe voor onze trainingen voor de zeevaart. Ze verblijven vaak twee tot tien dagen en overnachten dan in de hotels en Bed & Breakfasts hier in de polder.’’

De Emmeloorder werkt sinds zijn vijftiende. Na jaren in de visserij werd hij hoofd technische dienst bij diverse bedrijven. Hij was ook dik twintig jaar lid van de vrijwillige brandweer, onder meer als instructeur. Daarnaast was hij betrokken bij de start van de Mechatronic-opleiding van ROC Friese Poort.

Met TvK Instructie deed het echtpaar kleine en grote projecten, zoals in het Europese samenwerkingscluster MariGreen, dat de veiligheidsrisico’s op zee beter in kaart bracht en veiligheidsvoorschriften harmoniseerde.

Flexibel en

goede verzorging

Vanwege de begeleiding van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kreeg het echtpaar de titel Buitengewoon Werkgever. ,,Daar zijn we heel trots op’’, vertelt Cootje van Keulen. ,,Samen met Peter Westervoorde, die onze klantencontacten verzorgt, hebben we een ongelofelijk mooi bedrijf opgebouwd. Bij ons voelen de cursisten zich thuis, mede doordat we flexibel zijn en ze goed verzorgen.’’

En daar gaan de nieuwe eigenaren niks aan veranderen, vertelt Buis. ,,Theo en Cootje hebben het hier zo leuk gemaakt, dat willen we zo laten. De kwaliteit van de trainingen is natuurlijk ook goed. Niet voor niks is TvK Instructie ISO- en IL&T-gecertificeerd.’’

Onder diezelfde certificeringen gaan de maritieme trainingen en de BHV- en VCA-opleidingen dan ook gewoon verder na de jaarwisseling. Buis: ,,Alle kennis is hier in huis dankzij de externe trainers. Dat laten Theo en Cootje achter als ze van hun pensioen genieten.’’