Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kiellegging nieuwe garnalenkotter ST 25 bij Heijsman

Wouda bouwt schip voor de toekomst

STAVOREN – Peke Wouda (24) zocht een schip voor de toekomst. Het wordt een gloednieuwe garnalenkotter ST 25. De week voor Kerst werd bij Heijsman in thuishaven Stavoren het bouwnummer in de kielbalk geslagen.

Na het behalen van zijn visserijpapieren in Stellendam begon de jonge Peke Wouda drie jaar geleden voor zichzelf, toen hij de WR 8 aankocht en vernummerde in ST 25. Die aankoop was destijds inclusief een nieuwe Cat-motor in de opslag bij Luyt. Om die motor straks in zijn nieuwbouwer te mogen zetten was het gelet op IMO-regelgeving nodig dat nog in 2020 de kiel gelegd werd.

Met zijn huidige ST 25 mag Wouda uitsluitend op de Waddenzee vissen. Om ook buiten te kunnen vissen was de Friese garnalenvisser op zoek naar een vaartuig onder klasse. De keuze is gevallen op nieuwbouw, een ontwerp van 24 meter van Jeeninga Design & Engineering. De gelijkenis met de WR 12 en WR 212 is groot, maar Wouda kiest ervoor de lier weer voor de brug te plaatsen in plaats van in het voorschip en ook het achterschip lijnt iets anders. Voor Wouda is belangrijk dat de diepgang niet te groot wordt, om en nabij de 1,70 meter. De Wieringer ervaringen zijn prima, weet Wouda uit de eerste hand. De huidige ST 25 steekt niet dieper dan 1,55 meter. ,,We verliezen dus wat bestek binnen, maar krijgen er daar straks op de Noordzee heel wat voor terug’’, aldus Wouda.

Wouda heeft meerdere offerte-aanvragen gedaan, en ervoor gekozen zijn nieuwe kotter dicht bij huis te (laten) bouwen bij Heijsman Scheepsbouw & Reparatie. Heijsman bouwt het casco en doet ook de machinekamer, maar wordt geen hoofdaannemer. Vader Klaas Wouda coördineert de afbouw in eigen beheer. Er wordt dik twee jaar voor het project uitgetrokken.

Redelijk jaar

Volgens de statistieken van Wageningen Economic Research waren de afgelopen jaren na een piekperiode slecht voor de garnalenvissers. Maar ondanks beperkende coronamaatregelen ziet Wouda zelf terug op een redelijk goed garnalenjaar 2020, zeker in de tweede helft van het jaar. Vanaf de start in 2017 levert Wouda zijn vangsten aan de Zeeuwse garnalenhandelaar Van Belzen.

Vader Klaas vist met de ST 21 op het IJsselmeer en valt ook enkele weken in het jaar in op de ST 25 van zijn zoon.