Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Noodzakelijk voor Britse vlagkotters

Harlingen gaat weer vis wegen

HARLINGEN – De Harlinger locatie van Visveiling Urk gaat noodgedwongen vooraf vis van de Britse vlagkotters wegen alvorens deze op transport wordt gezet naar Urk.

Afgelopen dagen is er intensief overleg geweest tussen Visveiling Urk, de NVWA en LNV. Voorlopig wordt geen andere uitweg gezien dan vooraf in Harlingen te gaan wegen. Een plan om ook in Harlingen te gaan sorteren werd woensdag weer gewijzigd.

Het Verenigd Koninkrijk is na de Brexit een zogenoemd derde land geworden, en voor invoer van vis van buiten de EU gelden strengere regels, de zogenoemde IUU-normen (Illegal, Unreported and Unregulated). Alle vis moet bij aanlanding eerst ter plekke gewogen worden, en er gelden extra administratieve bepalingen.

Na de fusie tussen de Fries/Urker PO-afslag en Visveiling Urk eind 2008 is er geen vis meer verwerkt in Harlingen en is het afslaggebouw puur een garnalenafslag geworden.

De H 225 van Jaczon wilde maandagavond in Vlissingen lossen op de auto naar Scheveningen. Maar daar stak de NVWA een stokje voor, en dus werd met de vis aan boord weer vertrokken, om later in de week in Scheveningen te lossen.

Britse kotters moeten 4 uur van tevoren hun geplande aanlandingen melden en expliciet daarvoor toestemming krijgen alvorens naar binnen te komen voor een lossing. De frustratie op de vloot is groot. Extra onzekerheid is er voor de flyshooters onder Britse vlag in Het Kanaal, die normaal gesproken meerdere malen per week in Frankrijk op de auto lossen naar Nederland.