Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Scheveninger in Oostvoorne ambassadeur

Heilbot en tarbot favorieten

OOSTVOORNE - Vishandel Jaap Graaf is de nieuwste ambassadeur van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Hij ontving de oorkonde, uit handen van Matthijs den Heijer van de stichting, voor ‘het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee’.

Jaap Graaf werkt al 48 jaar is de vis. Inmiddels heeft hij al 34 jaar zijn eigen goed lopende vishandel in Oostvoorne, maar zijn reis begint op zijn 15e jaar op Scheveningen. Geboren in de wijk Duindorp werd vis bij hem er al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Na acht jaar te hebben gevaren op de kotter is hij vanwege een ongeluk aan boord in de vissector aan de wal terechtgekomen. Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de vis op en rond Scheveningen, vond Graaf het tijd om zijn eigen viszaak te openen, en dit deed hij samen met zijn vrouw in het dorp Oostvoorne, Zuid-Holland. Ondanks de afstand komt Jaap Graaf nog elke ochtend zelf naar Scheveningen rijden om de aangevoerde vangsten te bekijken en de dagverse vis mee te nemen naar Oostvoorne.

Heilbot en tarbot zijn de favoriete Noordzeevissen van Jaap. Juist in Oostvoorne is er veel vraag naar exclusievere vissoorten uit de Noordzee. ,,Tarbot, griet en wilde zeebaars wordt veel verkocht hier. We hebben een ruim assortiment vis, maar wilde vis is mijns inziens de beste keuze. En daarom steun ik het eten van vis uit onze eigen Noordzee. Veelal verwerken we deze vis tot kant-en-klaar maaltijden die zo de oven in kunnen, of als filets. De reststromen gooien we niet weg, maar verwerken we tot bouillabaisse, vissoep of andere producten. Want weggooien van mooie Noordzeevis is zonde.’’