Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Leen Olree zwaait na halve eeuw af bij Maaskant Shipyards

Passie voor lieren

BRUINISSE/STELLENDAM – ,,Ik wist niet wat me overkwam in de laatste OR-vergadering. Ze hebben me totaal onverwacht weggestuurd’’, zegt Leen Olree lachend. Ruim 30 jaar was Olree lid van de Ondernemingsraad, waarvan de laatste vier jaar voorzitter. ,,Ik ga niet ontevree weg hoor’’, voegt hij snel toe.

Leen Olree (66) uit Bruinisse ging met ingang van 1 december officieel met pensioen, nadat hij op 16 augustus 1971 bij Machinefabriek P. Maaskant en Zonen in zijn woonplaats in dienst was gekomen. Daarvoor ging hij op zaterdagochtenden met z’n aangetrouwde neef Henk Roukema mee om in de fabriek in Stellendam opruimwerkzaamheden te verrichten. Destijds werkten er op de Lange Dam in Bruinisse 15 man. Zijn leermeester was meesterdraaier Rinus van Hekke die hem de kneepjes van het gaatjes boren en tappen bijbracht. Jan Bal was de man waarmee hij tig motoren op mosselboten, meestal Cumminsen, heeft ingebouwd. Tussendoor heeft hij na een schouderoperatie nog vijf jaar als magazijnmeester gewerkt.

In 2008 moest hij met Maaskant mee naar Stellendam verhuizen. Daarmee was het tussen de middag thuis eten in de Deestraat vlakbij de reparatiehaven voorbij. In Stellendam vond Leen snel z’n draai.

Werken aan lieren was z’n passie. Zodoende kwam hij ook wel voor reparaties in Ierland en Engeland. Die keer dat hij samen met Dries van Beveren tijdens de Bidweek in 1979 eerst naar Den Helder en daarna naar Delfzijl moest zal hij niet licht vergeten. ,,Onder een zeiltje hebben we tijdens een sneeuwstorm op de UK 45 de lier gerepareerd. De sneeuw lag nog hoger dan de boeien’’, vertelt hij glunderend.

Even zo glunderend vertelt hij dat hij veel aan grote lieren heeft meegewerkt voor Damen in China. Zijn herinneringen aan de Ondernemingsraad zijn ook positief. ,,Maaskant is een sociaal bedrijf, dat iedereen steunt in persoonlijke omstandigheden. Met mij hebben ze het voor mij onverwacht in één klap afgesloten. Ik zie dat als een mooi gebaar.’’