Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gerrit den Heijer (1947) en André 't Mannetje (2020)

Eerste reizen met SCH 63

SCHEVENINGEN - De een stapte eind mei 1947 op 18-jarige leeftijd aan boord van de vleetlogger SCH 63 ‘Adriana Johanna’ en de ander maakte op 53-jarige leeftijd in augustus 2020 zijn eerste reis met eveneens de SCH 63, maar alleen groter en krachtiger. Beide vissersvaartuigen eigendom van rederij Vrolijk. Gerrit den Heijer (91) kon het niet laten om bij zijn wekelijkse vrijdagochtendwandeling naar de visafslag nog even stil te staan toen-ie de huidige SCH 63 zag liggen: ,,Ja, is voor mij alweer een tijdje terug. De SCH 63 uit mijn tijd was van Frank Vrolijk, Jan Taal voer als schipper op die logger. Nog zonder bak overigens. Als jongste maakte ik in 1947 mijn tweede teelt. Die begon in juni naar de Shetlandeilanden en ’s zondags een bezoek aan Lerwick. Er stond een 200 pk Deutz in, pittig karretje. Twee jaar later voer ik als tweede monteur.’’

André ’t Mannetje uit Stellendam stapte in augustus dit jaar aan boord van de SCH 63, nadat-ie jarenlang met de SL 3 van zijn vader gevist had. Op 5 december 2015 werd de SL 3 verkocht en begin 2016 kwam André aan boord van de GO 48 van Tanis. ,,De SCH 63 is een prachtige en goed onderhouden bokker en voor mij een volgende fase in mijn vissersloopbaan. Ik vaar als tweede wtk aan boord en dat bevalt mij best’’, aldus André. Zijn zwager Wout Boelaars is schipper op de SCH 63.

Op de foto’s de vleetlogger SCH 63 eind jaren veertig in Lerwick, en Gerrit den Heijer met André ‘t Mannetje voor de huidige SCH 63.