Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Met keg in het vlak en extra bergingspompen aan boord overgestoken

Spoedreparatie aan de overkant

DUINKERKE - De Britse scalloper BM 478 ‘Danielle’ van Coombe Fisheries Ltd. in Brixham arriveerde op dinsdag 1 december voor een spoed-dokking in Duinkerke. Daar ging de voormalige Bressiaander/Urker/Volendammer bokker bij Damen Shiprepair in het oude, eind 19e eeuwse gegraven, droogdok no 5. Ronald Ribbe (www.rorifocus.nl) ging op reportage naar de Franse havenstad.

,,Maandag 30 november 's morgens vroeg kreeg de schipper van de BM 478 een bilge-alarm uit de machinekamer. De Britse scalloper lag op dat moment te vissen op 15 mijl van Newhaven. Na een inspectie van de machinekamer bleek er water binnen te stromen, door een gaatje in het vlak, net voor de hoofdmotor.

Volgens scheepsmanager Julian Blewitt van Coombe Fisheries Ltd. werd door de bemanning het lek in eerste instantie gedicht door er een keg in te slaan. Zulke keggen hebben ze standaard aan boord. Door de schipper werd de Britse coastguard verwittigd, die op zijn beurt de RNLI-reddingboot van Newhaven liet uitvaren met een bergingspomp aan boord. De BM 478 werd daarop in veiligheid gebracht in Newhaven.

Met volledige toestemming van de MCA, de Britse Scheepvaartinspectie, mocht de BM 478 maandagavond met voor de zekerheid drie bergingspompen aan boord naar Duinkerke overvaren, waar ze dinsdagmorgen aankwam bij Damen Shiprepair voor reparatie.

Volgens Blewitt moet het kleine gat vermoedelijk ontstaan zijn door een, in de tijd, verloren rvs-moer in de bilges. ,,Er is geen verdere waterschade in de machinekamer, omdat het instromen gelukkig tijdig werd opgemerkt door het bilge-alarm.’’

De BM 478 werd in 1973 gebouwd als BR 36 ‘Orion’ voor rederij Walhove, van Jo Walhout en Gerard van de Velde uit Breskens. Na verkoop in 1980 heeft de kotter gevaren als UK 69 ‘Jannie Helena’, VD 54 ‘Nellie’, GY 54 ‘Nellie’, GY 540 ‘Nellie’ en sinds 1997 als BM 478 ‘Danielle’. Sindsdien is de kotter voorzien van een gesloten achterschip, werd de voormast voor de brug geplaatst en werd ze voorzien van ‘tipping-doors’ voor de visserij op sint-jakobschelpen. Een van de (allemaal) Britse opvarenden vertelt: ,,Het is een fijn zeeschip om op te werken, we kunnen goed meedoen in de scallop-visserij en we verdienen een mooie boterham.’’