Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
VCU levert vangstverwerking en al het flyshoot-materiaal voor nieuwe Noor

Multifunctioneel op rondvis

HVIDE SANDE/URK – De Noorse familie Fjeldskar gaat na jaren staandwantvissen voor het eerst ook flyshooten. De nieuwe AG-1-LS ‘Nesejenta’ van vader August en zoon Kjetil Fjeldskår is voor beide visserijen ingericht. De doelsoorten blijven hetzelfde: rondvis, met name kabeljauw.

Vorige week heeft de bij de Vestvaerftet afgebouwde ‘Nesejenta’ proefgevist. Flyshooten is voor deze Noren helemaal nieuw, want hun voorgaande nieuwbouwers (vijf stuks sinds 1986) waren allemaal alleen uitgerust voor staandwant. Er was dan ook bij het optuigen en tijdens het proefvissen begeleiding van Lukas Brands namens de VCU, die alle flyshoot-benodigdheden leverde, en van de Nederlandse Deen Tamme Bolt, die de eigenaar goed kent (ze vissen vaak op dezelfde bestekken) en praktijkervaring heeft met flyshooten.

De VCU leverde twee complete flyshootnetten, 8.000 meter 52 mm VCU-Combirope compleet klaargemaakt met draaiwartels en splitsen en alle losse materialen ten behoeven van het flyshooten. Dit alles werd vorige week afgeleverd in Hvide Sande.

VCU leverde ook de vangstverwerkingsinstallatie. Bij het flyshooten wordt de vis na aankomst vanaf het achterschip in de vangstverwerkingsruimte geleid naar de leesband, of wanneer het kabeljauw is naar de grote hydraulisch bufferbak met beweegbare bodem. De kabeljauw wordt ‘gekeeld’ en gespoeld in een van de drie trommelspoelmachines die achter de bufferbak staan. Vanuit de spoelmachines wordt de kabeljauw met een transportband naar de leesband geleid.

Kleine rondvis kan in een kleinere hydraulische bufferbak gesorteerd worden, van waaruit deze gestript kan worden met een van de door VCU geleverd KM-stripmachines, model Mark-7. Na de stripmachines wordt de vis gespoeld in een kleine trommelspoelmachine voordat deze naar stortkoker visruim geleid wordt. Vanaf de leesband kan de vis gesorteerd worden op gewicht met kleine Marel-weegschalen, waarna het door een 4-vaks trommelspoelmachine naar stortkokers in het visruim geleid wordt.

Leeftanks

Een deel van de kabeljauwvangst wordt levend aangevoerd. De vis wordt dan vanaf het voorschip naar de grote hydraulische bufferbak geleid en via een transportband achter de spoelmachines naar een transportband naar een van de drie leeftanks. Deze tanks lijken op de rsw-tanks bij pelagische trawlers, maar het gebruikte zeewater is niet gekoeld. De kabeljauw uit de tanks wordt levend naar de wal gepompt en komt in kooien die voor de kust liggen.

Tamme Bolt was een paar dagen aan boord en spreekt van ‘een prachtboot, en zeer functioneel uitgerust’. ,,Vestværftet heeft weer een mooi visitekaartje afgegeven.’’ De nieuwe flyshooter/nettenvisser heeft een groot kabeljauw-, schelvis- en koolvis-quotum in de noord, bij de Noordkaap en Lofoten, tussen 68 en 72 graden Noorderbreedte. Bolt: ,,Dit quotum willen ze in de winter en het vroege voorjaar opvissen met flyshooten. In de Noordzee, tussen de 58 en 62 graden Noorderbreedte, vissen ze in de zomer en najaar met staandwant op kabeljauw, koolvis en heek. Dus het is een pure rondvisser. Ook heeft de 'Nesejenta' nog een klein rondvisquotum op de Papa Bank, noordwest van Schotland. Hier wordt ook met staandwant gevist.’’

<p>H Activiteit op de kade in het Deense Hvide Sande. Vanuit Urk arriveerden vorige week donderdag twee vrachtwagens met flyhootnetten en -lijnen voor de nieuwe 35 meter flyshooter/netttenvisser van de familie Fjeldskår uit Noorwegen.</p>

H Activiteit op de kade in het Deense Hvide Sande. Vanuit Urk arriveerden vorige week donderdag twee vrachtwagens met flyhootnetten en -lijnen voor de nieuwe 35 meter flyshooter/netttenvisser ...