Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Twinriggers gaan kabelen

Voor het eerst op inktvis

IJMUIDEN/URK - De SC 35 en SC 45 van Seefischereibetrieb Hecht GmbH zijn vorige week voor het eerst omgeschakeld op de inktvis in de zuidelijk Noordzee. Afgelopen maanden zijn daar korte kabelnetten voor gemaakt met een rockhopperpees voor in de stenen. ,,Als Eurokotters kampen we in het winterseizoen noordelijk met veel slecht weer. De verspreiding van de inktvis zien we steeds groter worden, en vorig jaar hebben meerdere collega's met Eurokotters daar met succes op gevist in de zuid. Wij hebben dat eerst eens een seizoentje aangekeken, en besloten nu ook te investeren in nieuwe kabelnetten. Die hebben we in samenwerking met Nettenmakerij Urk grotendeels zelf gemaakt. Het seizoen is wel wat kort, want in februari of maart is de inktvis waarschijnlijk weer weg. We hopen dus dat het nu en in de toekomst goed uitpakt'', vertelt Willem Snoek.

De gebroeders Jacob en Willem Snoek hebben vier Duitse kotters in de vaart. De multifunctionele SC 35 (schipper Tijmen de Boer) en SC 45 (schipper Jacob Snoek) waren de afgelopen maanden aan het twinriggen op de Deense kust. De SC 10 (schipper Albert Zwaan) is eind september/begin oktober overgeschakeld van de twinrig naar de flyshootvisserij en koos maandagmorgen na één stilligweek vanwege corona weer het ruime sop. De pulskotter SC 25 (schippers Albert Romkes en Tiemen Korf) doet het gewoon goed op de tong. Willem Snoek: ,,Vangsten zijn over de hele linie goed te noemen, alleen kampt iedereen natuurlijk met prijzen die als gevolg van Covid-19 en daardoor gesloten horeca flink onder druk staan.'' (Foto: Marcel Coster)