Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Het stormseizoen is begonnen

Alle trawlers op het (woelige) water

KATWIJK/IJMUIDEN/SCHEVENINGEN – Bijna alle trawlers zaten deze week op zee. De aandacht is verdeeld over makreel, horsmakreel en blauwe wijting, als depressies tenminste geen roet in het eten gooien. De visserij op de noordelijke Atlanto Scandic-haring is gedaan, en het is wachten op de zuidelijke Kanaalharing. Twee trawlers vissen voor de westkusten van Afrika.

Het stormseizoen is begonnen. Met name noordwest van Ierland was het al slecht en kwam er begin deze week een nog diepere depressie aan. De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ zit op horsmakreel, zit in het midden van de reis en krijgt de volle laag. Rederij-collega SCH 6 ‘Alida’ zit ook op horsmakreel, maar in iets rustiger viswater in Het Kanaal. De trawler vertrok afgelopen zaterdag uit Scheveningen, na het lossen van een mixreis met haring en horsmakreel.

De SCH 81 ‘Carolien’ van Cornelis Vrolijk viste ook boven Ierland, maar is vanwege het slechte weer en de minder horsmakreelvangsten zuid-in gegaan en gaat ‘zoekende an’ door de Ierse Zee en Het Kanaal richting thuishaven. De meeste trawlers zitten op makreel, oost van de Faeröer. Daar is het weliswaar briezerig, maar de schepen vissen toch een beetje in de luwte van de eilandengroep. De H 72 ‘Frank Bonefaas’ is net anderhalve week weg, de beide Wirons PH 1100 en PH 2200 een dikke week, net als de FC 716900 ‘Prins Bernhard’. De nieuwe CC 919999 ‘Scombrus’ zit in de staart van de visreis.

De SCH 24 ‘Afrika’ zat de vorige reis hoog in de noord op Atlanto Scandic-haring. Na lossen is de trawler vorige week woensdag vertrokken uit Vlissingen, en momenteel wordt er gezocht naar haring in Het Kanaal.

De SCH 123 ‘Zeeland’ vist voor de kust van Marokko. De visserij is goed en de makreel, horsmakreel en sardine wordt gelost in Las Palmas, Gran Canaria. Op de andere hoek van de Afrikaanse westkust, in de wateren van Namibië, is de ‘Cornelis Vrolijk’ nog steeds actief.

Hoge noorden

Bij Parlevliet & Van der Plas heeft de blauwe wijting nog de volle aandacht. De KL 855 ‘Margiris’ en de GDY 151 ‘Annelies Ilena’ zitten tussen de Faeröer en de Shetlands op blauwe wijting. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ komt met Atlanto Scandic-haring uit het hoge noorden in de ruimen naar het zuiden afzakken, om voor de thuisreis nog op blauwe wijting te vissen.

De KW 172 ‘Dirk Dirk’ viste deze week west van Ierland op horsmakreel. In het Duitse Bremerhaven loste de ROS 170 ‘Annie Hillina’ deze week de makreelvangst. De ROS 785 ‘Helen Mary’ staat in dok bij Damen Shiprepair Amsterdam.

De GDY 151 legde kort aan op de Faeröer, om een net op te halen bij nettenmaker Vónin. Daar lag ook de ROS 783 'Gerda Maria', een van de demersale trawlers van P&P, die diepgevroren heilbot loste en daarna weer koers zette naar de visgronden bij Groenland.

Tonijnjager

De CC 752558 ‘Gueotec’ was de afgelopen drie maanden een opvallende verschijning in de haven van IJmuiden. De tonijnjager is een van de 14 schepen van de Franse rederij Compagnie Française du Thon Oceanique, sinds vier jaar een dochteronderneming van Parlevliet & Van der Plas. De rederij haalde het schip naar IJmuiden voor groot onderhoud binnen en buiten. Volgens directeur Diek Parlevliet zal de ‘Gueotec’ een dezer dagen weer vertrekken uit IJmuiden. (Foto: Ruud Coster)

Tankboot

Ook de trawler ‘Cap Blanc' trekt bekijks in de Haringhaven van IJmuiden, zeker nadat er afgelopen augustus SCH 153 op de boeg kwam te staan. Het schip van Cornelis Vrolijk heeft onder buitenlandse vlag twee jaar bij Mauritanië gevist voor de eigen fabriek van Cornelis Vrolijk in Nouadhibou. Vorig week vrijdag heeft de ‘Cap Blanc' een proefvaart gemaakt na reparatie van de hoofdmotor. Begin deze week is het schip weer naar zee geweest, nu met IL&T in verband met het omvlaggen. Over het visplan van deze ‘tankboot' komt binnenkort meer duidelijkheid. (Foto: Ruud Coster)

<p>H De SCH 81 ‘Carolien’ voor de verandering eens op de rede van Vlissingen. (Foto: Ronald Ribbe)</p>

H De SCH 81 ‘Carolien’ voor de verandering eens op de rede van Vlissingen. (Foto: Ronald Ribbe)