Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Schipper Teunis de Boer: serieus in nood

Moedige actie Franse collega’s in zware zee voor de havendam

BOULOGNE/URK – Moedig optreden van een Franse collega heeft maandagmorgen voorkomen dat de BL 788028 ‘Saint-Nicolas’ van de Urker rederij T. de Boer en zonen in de branding op de havendam van Boulogne te pletter zou slaan. ,,Echt een wonder dat er hulp in de nabijheid was.’’

Schipper Teunis de Boer (39) en zijn Franse bemanning waren net tien minuten buiten toen de koppeling een raar geluid maakte. Toen de kracht van de motor werd gehaald viel deze uit en werd de kotter een speelbal op de golven.

,,Je hebt daar rare zeeën. Die kaatsen op de dam met rotsblokken ervoor terug, waardoor je een kolkende massa krijgt. De golfhoogte was 3,5 meter, geen prettig weer. Van het ene op het andere moment zaten we serieus in nood. Je ervaart de nietigheid van de mens als de techniek je in de steek laat’’, blikt De Boer terug, terwijl hij naar eigen zeggen alle emoties een plekje probeert te geven.

Ernst

De Boer ziet het als besturing van Boven dat op dat moment de collega’s van de BL 933426 ‘Rose de Cascia’ (19 meter, in 2017 gebouwd door Padmos voor rederij Scopale, schipper José Leprêtre) vanwege het stormachtig weer na één trek al naar binnen kwamen stomen. De Urker schipper deed een noodoproep, die ook werd gehoord door de Kustwacht, en gaf de communicatie boven in de brug verder over aan bemanningslid Matthieu Faie.

,,Op de ‘Rose de Cascia’ zag men gelijk de ernst van de situatie in. Daar zijn we dankbaar voor. Het ging allemaal heel snel. Na drie pogingen met hun snorrelijn lukte het om verbinding met ons te maken. Heel moedig. Want ook voor de Fransen was het tricky, Het scheelde weinig of de lijn was in hun schroef gekomen. En het had voor ons ook niet veel langer moeten duren. Het was een benauwd uur. We zijn God dankbaar voor de bewaring.’’

De Franse collega’s trokken de ‘Saint Nicolas’ voorzichtig uit de branding en namen deze daarna met veel wind langszij door de sluis de haven binnen. Voor het opnemen van de schade in de machinekamer werd contact opgenomen met Padmos. Dinsdag kwamen monteurs aan boord.

Vervanging

De 22,5 meter grote ‘Saint Nicolas’ van De Boer staat op de nominatie om begin volgend jaar vervangen te worden door de nieuwbouwer ‘Madeleine’, een zusterschip van de nieuwe UK 124 ‘Luut Senior’ die begin dit jaar door Padmos werd overgedragen aan de familie De Boer.

<p>H De 'Rose de Cascia' neemt de 'Saint Nicolas' opzij de haven van Boulogne binnen. (Foto: Dani Elle, Facebook)</p>

H De 'Rose de Cascia' neemt de 'Saint Nicolas' opzij de haven van Boulogne binnen. (Foto: Dani Elle, Facebook)