Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
DS Smith brengt verpakkingstraject Mowi in Brugge in kaart

Van plastic naar karton

GENT/BRUGGE – In samenwerking met verpakkingsgigant DS Smith heeft visverwerker Mowi uit Brugge haar verpakkingsproces geoptimaliseerd en verduurzaamd. Daarbij is de hoeveelheid plastic verminderd.

Mowi (het voormalige Marine Harvest) is het grootste zalmkweekbedrijf van de wereld, en verantwoordelijk voor maar liefst een vijfde van de wereldwijde productie van kweekzalm. Op de verwerkingsfaciliteit in Brugge worden grote hoeveelheden plastic kratten gebruikt, en was de vraag of dat niet efficiënter en duurzamer kon. Tevens was er ‘een uitdaging’ met de bestaande golfkartonnen trays; die bleven niet goed rechtop staan, waren niet goed stapelbaar en er waren extra materialen nodig om palletstabiliteit te garanderen.

,,Het was het begin van een intensief samenwerkingstraject met DS Smith, waarbij nieuwe verpakkingsdesigns ontwikkeld werden, bestaande verpakkingslijnen werden aangepast, nieuwe machines werden aangeschaft én verbouwingsplannen werden herbekeken’’, vertelt Remko Berkhout van DS Smith.

Met een zogenoemde PackRight Review werd de hele supply cyclus in kaart gebracht en gecombineerd met trends in de visbranche, inzichten op het gebied van veranderend consumentengedrag en veranderende eisen van lokale en internationale retailers. Vervolgens werden verpakkingsdesigns en prototypes omgezet in proefseries om het concept in de praktijk te testen.

Er werden twee nieuwe opzetmachines voor kartonnen verpakkingen geïnstalleerd, onder begeleiding van DS Smith. Karton wordt aangeleverd in platte vorm en wordt pas op het laatste moment opgezet. Het neemt daarom bij transport en opslag tot de ingebruikname veel minder ruimte in dan plastic kratten. ,,De machines werden geïnstalleerd in het magazijn, zonder extra ruimte bij te hoeven bouwen of te huren. Hierdoor konden extra investeringen vermeden worden’’, besluit Berkhout.

Vestigingen

DS Smith is een grootste leveranciers van golfkartonnen verpakkingen ter wereld, en is ook actief in recycling en papierproductie. Daarnaast denkt DS Smith mee met afnemers over de inrichting van de verpakkingslijnen en wordt service verleend aan verpakkingsmachines. Het concern heeft 250 vestigingen in 34 landen wereldwijd, zo’n 30.000 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen.

<p>H Een van de opzetmachines voor kartonnen verpakkingen.</p>

H Een van de opzetmachines voor kartonnen verpakkingen.