Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Mosselkwekers zuinig op voorraadschuren

Noord-zuid transporten in volle gang

BRUINISSE/YERSEKE – Zeeuwse mosselkwekers zijn deze weken in touw om mosselzaad en halfwasjes van noord naar zuid over te brengen. Zoveel als mogelijk wordt alles in het werk gesteld om de opgroeiende oogst te beschutten voor de winterstormen.

Op het kantoor van de PO-Mossel in Yerseke wordt exact bijgehouden hoeveel tonnen er naar de Oosterschelde worden overgebracht. ,,Dat zijn we verplicht om bij te houden en te melden bij het ministerie. In de Waddenzee moet een bepaalde hoeveelheid mossels in de winter overblijven. Volgend jaar verwachten we geen extreem grote aanvoer op de veiling'', voorspelt PO-secretaris Addy Risseeuw nu al. Volgens Risseeuw zijn er tot eind vorige week 120.000 ton zaad en halfwasjes in ruim 100 scheepsvrachten uit het noorden op stabiele kweekpercelen in de Oosterschelde uitgezaaid.

Op de foto stoomt de BRU 48 ‘Adriaan' met een afgeladen voorruim vanuit de Krammersluizen naar een kweekperceel bij De Val ('t Gouwe Veer) onder de rook van Zierikzee. (Foto: Jan de Koning)