Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Dynamiek op Zeeuwse vissershaven

Alles wisselt

VLISSINGEN – Verandering van haven, van visgebied, van visserij, al dan niet van weelde. Het tekent de dynamiek van de visserijsector. Hobby-fotograaf Kees van Dijke legde vorige week donderdagmiddag iets van deze dynamiek vast in de visserijhaven van Vlissingen.

Vader en zoon Praet van de Z 8 zijn voor het zeven van hun garnalen vaste gasten van Breskens, maar voor bepaalde grotere benodigdheden als netten en klossenpezen komen ze toch regelmatig naar Vlissingen, met name voor Westvoorn. Op de foto is men bezig met het omkeren van de visdraad. Rudy Praet noemt de garnalenvangsten momenteel ‘gewoontjes’ en de prijzen ‘dezelfde als toen we twintig jaar geleden met de euro begonnen’.

De HK 81 'Hannah' loste vorige week donderdag in Vlissingen de garnalenvangst van krap 3 ton op een vrachtwagen van Meerema voor Harlingen en kreeg nieuwe viskisten aan boord. Deze week viste de Harderwijker kotter met Urker bemanning weer een stuk noordelijker, voor de Noord-Hollandse kust.

Danny Bout deed met zijn Z 431 met de toepasselijke naam ‘Alles Wisselt’ de haven van Vlissingen aan voor het omschakelen van de garnalen op de vis. ,,De garnalenvangsten lopen terug, en de prijs voor de tong is momenteel minder slecht dan voor de garnalen'', aldus Bout. De Belgische Eurokotter, die nu weer havent en verkoopt in Oostende, zat deze week in Het Kanaal, ter hoogte van het aan de Britse zuidkust gelegen Brighton.