Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

‘Een beetje te gek’

STELLENDAM - De grote kotters gingen maandagochtend vanwege het slechte weer niet uit, maar Marco van der Wal waagde het er op met zijn SL 13 ‘Zeewolf’. Nog geen 8 meter en met 42 pk, maar verder in alles een garnalenkotter. ,,In ‘t klein, maar alles zit erop hoor. Garnalenvergunning en black box en al’’, aldus Van der Wal (57). De Stellendammer ging er maandagochtend uit, deed een paar trekjes langs de kantjes en zocht later de luwte op achter de platen. ,,Maar toen het hoog water werd, werd het een beetje te gek en ben ik naar binnen gevlucht.’’ Fotograferend visserman Ronnie Hameeteman ging toen net uit met de GO 44 en maakte een serie foto’s.

Van der Wal komt niet uit een visserijfamilie (vader was timmerman) maar is naar eigen zeggen toch al zeker dertig jaar actief in de visserij. Hij is met z’n SL 13 een van de vaste aanvoerders op Stellendam, waar z’n garnalen gezeefd worden, waarna ze naar vaste afnemer Kegge gaan. ,,Als er garnalen zijn ga ik elke middag uit.’’ Fulltime visserman is hij echter niet. ,,Ik werk ook nog voor een baas, in de metaal, en daarnaast heb ik een eigen vishandel, Haringhandel Van der Wal, met verkoop aan particulieren van schoongemaakte haring en een visje vanuit huis.’’