Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Organic Sea Harvest, Isle of Skye

Visscher Seafood neemt belang in biologische zalmkwekerij

URK/PORTREE – Visscher Seafood uit Urk heeft een controlerend belang genomen in de nieuwe Schotse zalmkwekerij Organic Sea Harvest.

Organic Sea Harvest bevindt zich nog in de opstartfase. Volgend jaar worden de eerste zalmen op de markt gebracht.

Algemeen manager Tim Brouwer van Visscher Seafood vertelt dat het Urker bedrijf al vanaf 2016 betrokken is bij de oprichting, maar nu besloten heeft een meerderheidsbelang in de kwekerij te nemen. Partners zijn de locale initiatiefnemers op het eiland Skye aan de noordwestkust van Schotland. Met de Urkers aan boord kan de onderneming opschalen.

Zoals de naam al zegt levert Organic Sea Harvest uitsluitend biologische zalm. De Schotse onderneming beschikt over twee farmlicenties en heeft een optie op nog drie vergunningen rondom Isle of Skye. Iedere licentie biedt de mogelijkheid tot het houden van 2.500 ton zalm. Wanneer alle licenties optimaal benut worden, kan het bedrijf uitgroeien tot de grootste speler op het gebied van biologische zalm ter wereld, zegt Tim Brouwer.

Biologische zalm is met nog geen 2 procent van het wereldwijd totale volume aan gekweekte zalm een nichemarkt. Kwaliteitsmanager Richard Brouwer: ,,Biologische zalm uit de aquacultuur onderscheidt zich van conventionele methodes door de grotere leefruimte voor de zalm en langere rustperiodes na het oogsten. Bij reguliere zalm worden, onder andere ter bestrijding van zeeluis, pesticiden ingezet. Hiervoor in de plaats maken wij gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals poetsvisjes.’’

Strategie

Volgens Tim Brouwer past de deelname perfect binnen de strategie van het Urker bedrijf. ,,Om onderscheidend te zijn, zijn we volledig overgestapt op pure producten uit de Noord-Atlantische Oceaan met biologische zalm als speerpunt. Dat resulteerde in een ander klantenbestand en een forse omzetstijging. Zo hebben we onze activiteiten in Zuid-Europa ingeperkt en leveren we nu dagelijks klanten in Noord-Europa, Amerika, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten met zalm, witvis en platvis uit de Noord-Atlantische Oceaan.’’

Met de miljoeneninvestering in Organic Sea Harvest kiest Visscher Seafood voor grondstofgarantie. Brouwer licht toe: ,,De Europese zalmverwerkingscapaciteit neemt ieder jaar exponentieel toe, wij verwachten dat een businessmodel dat alleen rust op visverwerking steeds verder wordt uitgehold. Voor ons is verticale ketenintegratie daarom een logische stap. Met de zalmkwekerij in Schotland en ons aquacultuurconcept VÅRLAKS in Noorwegen, beheren we de keten vanaf eitje tot eindproduct.’’

Uitbreidingen

Ook op Urk en in Amerika heeft het groeiende Visscher Seafood investeringsplannen. Zo wordt de fabriek op Urk volgend jaar uitgebreid en wordt er een eigen vestiging geopend in de Verenigde Staten (Pennsylvania).

<p>H Organic Sea Harvest aan de noordwestkant van Schotland kan uitgroeien tot de grootste speler op het gebied van biologische zalm.</p>

H Organic Sea Harvest aan de noordwestkant van Schotland kan uitgroeien tot de grootste speler op het gebied van biologische zalm.