Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Certificaten Vuilvisproject

Lest best

LAUWERSOOG – Lest best moeten Jan Joris Midavaine en Joke van Dijk van KIMO gedacht hebben. Vrijdagmorgen werd in Lauwersoog een nieuwe deelnamecertificaat voor het vuilvisproject Fishing for Litter uitgereikt aan Sander Meijer van de NG 21. De Zoutkamper schipper wordt kampioen vuilvissen genoemd.

Negen kotters met Lauwersoog als thuishaven brachten vorig jaar 40 ton opgevist opgevist vuil in Lauwersoog binnen, net als in meerdere havens een recordhoeveelheid. Ook in de Eemshaven werd veel meer afval ingezameld dan voorgaande jaren: ruim 29 ton. Hier is met speciale containers voor de visserij het afvalmanagement in de haven verbeterd.

Sander Meijer doet vanaf 2015, toen de UK 194 werd aangekocht, mee met Fishing for Litter. Hij is er best fanatiek in om zijn bestekken op te schonen en plaatste op social media regelmatig foto’s en filmpjes van opgevist afval. ,,Het was bizar toen wij begonnen hoeveel troep we tegenkwamen. We hebben wel weken van acht opgeviste bigbags gehad en kwamen in 2016 in totaal op honderd volle bigbags. Dat is gelukkig minder en minder geworden. We zien het gelukkig opschonen, goed nieuws dus’’, zegt Meijer, die met zijn NG 21 nu omschakelt van de twinrig op schol naar de sumwings op tong. Dat er vorig jaar in totaal toch meer is opgevist, heeft twee redenen: de ramp met de MSC Zoe en het stijgend aantal deelnemers aan Fishing for Litter.

Havendirecteur Harm Post vertelde tijdens de uitreiking dat op de haven van Lauwersoog een mobiel mini-fabriekje wordt opgestart om plastic om te smelten tot straatklinkers. Een primeur voor Lauwersoog, het fabriekje past in een grote container. Het afvalplastic komt onder andere van de afslag, de CIV en de horeca en er wordt ook een link gelegd met KIMO.

Landelijk is in 2019 door 137 vissers uit dertien havens 558.325 kilo opgehaald. KIMO en de visserijorganisaties zijn er blij mee. Met elke kilo wordt de zeebodem weer een stukje schoner. Het Fishing for Litter-project heeft als doel de bestaande verontreiniging van de zee terug te dringen en door bewustwording zoveel mogelijk nieuwe vervuilingen te voorkomen. Dit blijkt te werken. De beviste gebieden worden merkbaar schoner en het aantal stuks gemonitord strandafval afkomstig van de visserij vertoont een dalende trend, aldus Midavaine.

Begin 2019 verloor de MSC Zoë echter 342 containers. In het opruimen van de rommel als gevolg van de ramp hebben de vissers van Lauwersoog een belangrijke rol. Er werd direct na het incident uitgevaren om actief naar afval te vissen en de bemanning van de LO 28 kon er via het deelproject Hot Spot Net Catching gericht op vissen en verzamelde duizenden kilo’s extra afval. Midavaine: ,,Helaas ligt er nog steeds een geschatte 800.000 kilo aan MSC Zoë-afval op de Noordzeebodem. Je ziet het niet, maar de visser weet wel beter: ‘Die rommel vissen we nog jarenlang op’.’’

Overheden en marktpartijen dragen evenredig bij aan de financiering van het verwerken van niet meer dan 316 ton afval. Nederlands grootste havens, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam en North Sea Ports, dragen jaarlijks bij, net als een vijftal kustgemeenten met havens. Deze sponsorgelden worden aangevuld met bijdragen van afvalverwerker Bek & Verburg.

Omdat er momenteel veel meer afval aangeboden en verwerkt wordt, is aanvullende financiering noodzakelijk. Het verschil wordt nu deels door Rijkswaterstaat aangevuld met een voorschot op de claim die bij reder MSC is neergelegd. Ook zijn er in 2020 twee nieuwe sponsors bijgekomen: DOW Benelux BV uit Terneuzen en NorthSeaFood uit Urk. Voor volgend jaar wordt ingezet op uitbreiding van het sponsorbestand.

KIMO heeft vanaf eind augustus een haventournee gemaakt om deelnamecertificaten aan vissers uit te reiken.

<p>H Wethouder Kees van Visser van de gemeente Den Helder met Jop Kraak van de BRA 5. Links: Eric Zijlstra van de HD 36 en bedrijfsleider Bert de Groot van de visafslag Den Helder/Texel.</p>

H Wethouder Kees van Visser van de gemeente Den Helder met Jop Kraak van de BRA 5. Links: Eric Zijlstra van de HD 36 en bedrijfsleider Bert de Groot van de visafslag Den ...