Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
ZK 147 'De Kim' na half jaar naar zee

Bouma kijkt uit naar bordenvisserij

LAUWERSOOG/ZOUTKAMP – De ZK 147 ‘De Kim’ loste vrijdag de eerste garnalenvangst, 2.300 kilo van anderhalf etmaal vissen. ,,Alles is het afgelopen half jaar aangepakt’’, zegt een trotse schipper-eigenaar Robin Bouma (40), die samen met zijn maat Robbin Steegstra de kotter bemant.

Afgelopen voorjaar kocht Bouma via bemiddeling van NL Shipbrokers de GO 57. De Eurokotter werd in april overgestoomd naar Lauwersoog. Scheepselektronica (Durk de Jong Installaties), betimmering in de brug (samen met een kameraad in eigen beheer), nettenruim, brugapparatuur (Alphatron) en dekapparatuur werden vernieuwd. Een hoofdrol was weggelegd voor de TDL Lauwersoog. Tussendoor werd naar Den Helder gestoomd voor een straal- en schilderbeurt bij Teerenstra.

Bouma bleef zelf zo lang mogelijk vissen met zijn ZK 47 ‘Pieter Johannes', in september stapte Klaas Bouma als vervanger een maandje aan boord en nu is die garnalenkotter voor de verkoop neergelegd.

De ZK 147 is in tonnages ruim twee maal zo groot als de ZK 47 en drie meter langer en voorzien van een veel grotere schroef. ,,We hebben nu meer schip onder de kont, waarmee we ook verder weg kunnen. Hopelijk mogen we in de Sylt blijven vissen, want dat is nu in Duitsland onzeker geworden. Voorlopig blijven we een aantal maanden garnalenvissen. Ik zie er naar uit om komend voorjaar voor het eerst met de borden op de vis te gaan, voor het echie, zeg maar. Want we hebben gelijk het miniquotum overgenomen, en hebben nu dus uitwijkmogelijkheden’’, aldus Bouma.

(Foto: Barbara Holierhoek)

<p>H Robbin Steegstra.</p>

H Robbin Steegstra.