Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Mosselaak WL 18 start bij Vlaamse vluchteling (ZZ 35)

Op mosselen, zeehonden en garnalen, daarna onder zeil

HEEG - Ruim een halve eeuw zat het schip in de visserij en al bijna hetzelfde aantal jaren is het nu weer onder zeil. Eerst in de chartervaart met passagiers en sindsdien als jacht. IJsbrand Dijkstra, de vijftiende eigenaar van het Lemmerjacht 'Fasant', restaureerde het schip tot en met de laatste klinknagel. Peter Tolsma dook met medewerking van Dijkstra in de geschiedenis en zette die op schrift. Afgelopen maand werd het boek ‘De mosselaak WL 18 Fasant, een echt Lemmerjacht’ ten doop gehouden in het Friese Heeg.

De WL 18, zoals de aak al decennialang bekend is, wordt in 1916 gebouwd op de befaamde werf van de Gebr. De Boer te Lemmer onder de naam 'Fasant' en visserijregistratie ZZ 35, voor de Belgische mosselboer Verschraegen. Die verblijft gedurende de Eerste Wereldoorlog als vluchteling in Zeeland. Vanaf de bouw heeft de aak een hulpmotor, een 20 pk Kromhout M1-gloeikop, en daarmee is het een modern schip voor zijn tijd. De Boer bouwt in die tijd naast de 'Fasant' een tweede ‘moderne mosselaak’ voor Zeeland, de ZZ 8 'Maria Cristina' voor de Gebr. Schot.

Vanaf 1919 verhuist de 'Fasant' talloze malen. Als mosselaar vaart ze onder opvolgende eigenaren vanuit Philippine (PI 5) en Yerseke (YE 50). In de oorlogsjaren zelfs gedwongen vanuit Wyk auf Föhr. Duitsland bevalt zo goed dat de eigenaren op het Duitse Wad blijven, tot 1952 met Norddeich als uitvalsbasis.

Van daaruit belandt het schip in het noorden van ons land. Eerst als DZ 78 en vanaf 1956 als WL 18 van Jan Visser uit Nes/Moddergat. Dan is de aak, inmiddels motorschip met stuurhut, actief in de garnalenvisserij en zeehondenjacht.

In 1959 worden de gebr. Monte en Johannes Post uit Moddergat eigenaar van de WL 18 en zij vissen met de dan al bejaarde aak tot 1970 op voornamelijk het oostelijke Wad op garnaal. Wanneer ze verkocht wordt voor de recreatie komt er een modernere WL 18, en tot vandaag is het nummer in de familie.

Boek

Inmiddels is het 104 jaar oude schip bijna net zo lang weer onder zeil als dat ze gevist heeft. De huidige eigenaars IJsbrand Dijkstra en zijn partner Alda van Bentum hebben de WL 18 na aankoop in 2000 totaal gerestaureerd. Alles ging eruit, tot en met het dek. Het is een prachtig jacht geworden, waarvan nu ook de geschiedenis tot in de details is uitgezocht.

Het 180 pagina’s tellende boek is te verkrijgen bij Dijkstra via mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 29,90 euro, excl. portokosten.

Frits Loomeijer

<p>H De WL 18 van Gebr. Post uit Moddergat langszij de WL 2 in Dokkum, begin jaren zestig.</p>

H De WL 18 van Gebr. Post uit Moddergat langszij de WL 2 in Dokkum, begin jaren zestig.