Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Milieuorganisatie verspeelt laatste restje krediet

Tientallen ‘granietensluipmoordenaars’

URK/KATWIJK – Met het (opnieuw) storten van grote stenen in zee verspeelt milieuorganisatie Greenpeace het laatste restje begrip. Op de Doggersbank is door middel van rotsblokken een gebied van 47 vierkante mijl door Greenpeace tot beschermd natuurgebied verklaard.

Het dumpen van stenen op de Doggersbank door Greenpeace UK heeft voor grote beroering in de visserijsector gezorgd. VisNed deed vorige week aangifte, de Telegraaf kopte ‘Greenpeace wéér levensgevaarlijk’, met commentaar van Johan Nooitgedagt namens de Nederlandse Vissersbond, vissers gingen los op social media (in het Engels en in het Nederlands) tegen Greenpeace UK en Greenpeace in het algemeen, Martijn van den Berg spreekt in zijn blog als De schrijvende visser over ‘Granieten sluipmoordenaars op de bodem van de zee!’.

De gemeente Urk stuurde afgelopen weekend een brief naar LNV-minister Carola Schouten, met de oproep om, eventueel samen met de Britse collega, de actie van Greenpeace te beëindigen. Urk vindt dat Greenpeace haar punt gemaakt heeft en dat het verder in gevaar brengen van mensenlevens ‘buitenproportioneel en onrechtmatig’ is. Andere visserijgemeenten volgen.

Het Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) roept in een brandbrief minister Schouten op om kordaat op te treden tegen het dumpen van rotsblokken. De brief is ondertekend door Europarlementariër en SEVO-voorzitter Peter van Dalen (ChristenUnie) en collega’s Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP), en wordt mede namens de vertegenwoordigers van de visserijorganisaties verzonden. Een brief met een soortgelijk verzoek is ook verstuurd naar de Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevic.

Greenpeace is eerder dit jaar in de Oostzee een halt toegeroepen doordat de Duitse federale overheid met boetes dreigde, maar ook dankzij felle kritiek van Duitse vissers en politici. Nu geldt er een verbod in de gehele in de gehele Duitse Exclusieve Economische Zone, aldus de Europarlementariërs. Het SEVO zou het waarderen wanneer Nederland dezelfde stappen zou ondernemen. Werken op zee is al gevaarlijk genoeg.

Op petitie24.nl is een petitie opgestart (https://www.petitie24.nl/petitie/3282/greenpeace-stop-levensgevaarlijk-activisme-): Greenpeace moet met spoed alle blokken uit zee halen. Er zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig om deze door EMK ondersteunde petitie aan politiek Den Haag te kunnen aanbieden, maar zover was het begin deze week nog lang niet.

VisNed-directeur Pim Visser twitterde afgelopen weekend zijn frustratie van zich af: ,,Eerst gestenigd worden en daarna toch beleefd in overleg gaan? Greenpeace denkt zeker dat we gekke Henkie zijn.’’ Hij wil in dit stadium eigenlijk niet meer publiciteit voor Greenpeace: ,,We hebben aangifte gedaan, het proces loopt en we wachten af.’’ Greenpeace is partij in het Noordzeeakkoord.

Verweer

In een brief aan LNV-minister Carola Schouten legt Greenpeace Nederland uit waarom het de actie van de Britse collega’s ondersteunt. De klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis en zelfs de corona-uitbraak worden aangehaald om de actie te rechtvaardigen. Ook is de actie veilig in de ogen van Greenpeace: ,,De autoriteiten zijn gewaarschuwd over de exacte locatie van de stenen, zodat de actie volkomen veilig is. Vissers kunnen met hun navigatieapparatuur gemakkelijk deze coördinaten vermijden, daardoor wordt het gebied effectief beschermd en ontstaan er geen onveilige situaties.’’

De milieuorganisatie wijst er op dat ze eerder het gelijk van de rechter heeft gekregen (actie Klaverbank in 2011, stenen in Nederlandse Noordzee in 2015) en vindt het storten van steen ook niet in strijd met OSPAR-verdrag. De minister zou die feiten moeten gebruiken als ze zich uitlaat over deze Greenpeace-actie en geen ‘fact free politics’ te bedrijven zoals bijvoorbeeld eerder in de Telegraaf, aldus Greenpeace.

De actie van Greenpeace UK is te volgen op www.greenpeace.org.uk. Vorige week dinsdag was de eerste actiedag en werd een grote hoeveelheid rotsblokken gestort op de Doggersbank (zie kaartje). Voor een nieuwe lading stenen kwam de ‘Esperanza’ vorige week donderdag in Hamburg aan, om daar zaterdag (na een bezoekje van de Duitse politie aan boord) weer te vertrekken. Een aantal stenen van de nieuwe lading, die afgelopen maandag werd gestort, was voorzien van de namen van enkele beroemde supporters van Greenpeace. Onder hen de Britse tv-kok en campagnevoerder Hugh Fearnley-Whittingstall, de geestelijke vader van de discardban.

Tjalf-Jan Bakker van bergingsbedrijf Friendship Offshore laat desgevraagd weten dat ze bij een telefoontje vrijwel direct kunnen afreizen naar de Doggersbank om de stenen te bergen. Eerder deed de berger dat in opdracht van de Vissersbond met de grote keien op de Klaverbank.

<p>H Coördinaten van de hoekpunten van het ‘Greenpeace-reservaat’ op de Doggersbank.</p>

H Coördinaten van de hoekpunten van het ‘Greenpeace-reservaat’ op de Doggersbank.