Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuw onderkomen voor reproductie paling

Volop vertrouwen bij Glasaal Volendam

VOLENDAM – Volop vertrouwen bij Glasaal Volendam. Het gaat straks lukken om glasaal te kweken. Zaterdagmorgen werd onder grote belangstelling het nieuwe palinglarven-onderzoeksbedrijf op het industrieterrein van Edam in gebruik genomen en feestelijk geopend door burgemeester Lieke Sievers.

Glasaal Volendam BV is de particuliere voortzetting van een kweekproject dat begin deze eeuw werd opgestart aan de Universiteit Leiden. Het doel is om (gepatenteerd) glasaal te kweken voor de markt. Palingkwekerijen hoeven dan hun glasaal niet meer uit wildvang te halen. In 2012 startte Glasaal Volendam op aan de Morseweg in Volendam. Omdat de verhuurder het pand daar heeft verkocht moest een nieuw pand worden gezocht. Dat is gelukt.

De nieuw gehuurde locatie aan de Nijverheidsstraat is met 520 vierkante meter bijna twee keer zo groot en na een grondige verbouwing voorzien van moderne apparatuur. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om de ambities waar te maken en versneld vorderingen te maken in het onderzoek naar kunstmatige kweek van paling, aldus het bestuur.

In acht jaar tijd is heel veel vooruitgang geboekt. In bassins zwemmen een paar honderd palingen, waarmee wekelijks larfjes geproduceerd worden. Vorig jaar waren dat er tien miljoen. De grote uitdaging nu is het vinden van het juiste voer voor die palinglarven, die nu nog maximaal een maand oud worden. ,,We geloven dat we hier op deze locatie de cirkel rond gaan krijgen’’, zegt bestuursvoorzitter Carlo Binken bij de opening. Burgemeester Sievers knipte vervolgens het lint door en wenste daarbij alle betrokkenen bij Glasaal Volendam alle succes toe om de reis van paling te simuleren.

Circa 170 aandeelhouders inclusief kleinere certificaathouders houden Glasaal Volendam met een kapitaal van 2,5 miljoen euro in de benen. Bovenop deze liquide middelen is ongeveer 1 miljoen euro ontvangen uit internationale, nationale, regionale en gemeentelijke subsidiefondsen. De jaarlijkse bedrijfskosten met vier medewerkers liggen straks na het opschalen van het onderzoek rond de 3,5 ton, aldus Binken, in het dagelijks leven financieel deskundige en werkzaam als zelfstandig interim-CFO.

Betrokkenheid

De betrokkenheid is groot; paling zit bij veel Volendammers in de genen. De meerderheid van de financiers komt ook uit de regio. Wethouder Albert Koning (Lijst Kras) is er daar eentje van, en samen met collega’s bij de opening aanwezig. Evenals de gebroeders Carlo en René Mooijer van visgroothandel Mooijer Volendam/Lou Snoek, aandeelhouders van het eerste uur. De Mooijers hebben een groot internationaal opererend bedrijf en zijn partner in het Surinaamse Holsu, maar paling heeft hun bijzondere interesse. In Putten hebben ze drie jaar geleden een palingkwekerij overgenomen. In het bedrijvige Volendam, vlakbij de Zeedijk, staat hun rokerij van voorheen Snoek.

Na de opening werden door bedrijfsleider Rick Leemans en bestuurslid Nico van Straalen (moleculair bioloog, voorheen hoogleraar VU Amsterdam) twee uur lang rondleidingen verzorgd om de vooruitgang te laten zien, conform corona-voorschriften met mondkapjes voor. De start is bij de tanks met zeewater, afkomstig uit de Oosterschelde. ,,Volgend jaar verwachten we het stadium van wilgenblad te bereiken, het stadium tussen larve en glasaal’’, zegt Van Straalen hoopvol.

Publiek delen

Niet alleen in Edam-Volendam wordt gewerkt aan de voortplanting van paling. In Wageningen is het wetenschappelijk Eelric-centrum gevestigd, waaraan een consortium van 19 internationale onderzoeksinstituten is verbonden. Het grote doel van Eelric is de kennis over voortplanting van de paling te vermeerderen en die publiek te delen.

Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN, het samenwerkingsverband van vissers, kwekers en palinghandelaren) steunt Eelric. DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn noemt het een hartstikke goede zaak dat Glasaal Volendam ook samenwerkt binnen het Eelric-project.

De mannen van Mooijer Volendam/Lou Snoek worden rondgeleid, hier in de ruimte waar voersystemen worden getest.De mannen van Mooijer Volendam/Lou Snoek worden rondgeleid, hier in de ruimte waar voersystemen worden getest.