Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Sombere cijfers, onzekerheden en waarschuwingen

Groot voorraadkapitaal in zee

DEN HAAG – Jazeker, er is ook nog wat positiefs te melden. Maar de eerste webinar Visserij in Cijfers van Wageningen Economic Research vorige week was bepaald niet gelijk de vrolijkste. Veel is in mineur.

Het is bekend. Na een aantal vette jaren boekte de kottersector vorig jaar een fors minder economisch resultaat. De garnalenvisserij schoot diep in het rood. En het roerige 2020 wordt een zwaar jaar. Ook in de mosselsector is het moeilijk ondernemen; de sterfte in Zeeland was vorig jaar enorm, de voorraad op het Wad is klein en de mosselgroei op de Nederlandse Waddenzee valt tegen.

Nieuwe kusten

Alles bij elkaar: onzekerheden, bedreigingen en dus waarschuwingen van de kant van de economen. Na de (eerder in de collegezaal op de Wageningen-campus opgenomen) presentatie via internet werd aan Arie Mol, Hans van Oostenbrugge en Geert Hoekstra van WEcR in de studio vanuit het kantoor van de Nederlandse Vissersbond daarom de vraag gesteld of er ook nog iets positiefs te melden is.

Ronduit positief is dat het er goed voorstaat met het voorraadkapitaal in zee, reageerde Mol. Er is na het magere eerste halfjaar zojuist een supersterke jaarklasse tong in de vangst gekomen. Bovendien rukken Kanaalsoorten op naar de zuidelijke Noordzee. Flyshooters besommen best (vorig jaar 4 miljoen euro winst met 19 schepen). De nieuwbouwhausse is daar een bewijs van. En van de hoeveelheid Noordzeeschol worden al jaren recordbestanden ingeschat. Alleen blijkt die schol niet op de traditionele visgronden te zitten, maar veel noordelijker en westelijker. In Brits en Noors water dus. ,,Kortom, er zwemt veel geld in zee, maar de vloot zal wel – en opnieuw - de bakens moeten verzetten om dat renderend op te halen, verder weg en desnoods dus vanaf nieuwe kusten’’, aldus Mol. Een voordeel voor de vloot is dat de gasolie als gevolg van de coronacrisis goedkoper is geworden.

Meerwaarde

Het zijn vooral de handel en verwerking die voor een witte raaf in de cijfers zorgen. De exportwaarde steeg vorig jaar opnieuw en is in tien jaar tijd met 85 procent toegenomen (en in volume met 56 procent). Inclusief doorvoer kwam de visexport vorig jaar uit op 5 miljard euro, vooral dankzij prijsstijgingen. De handel en verwerking weten steeds meer waarde te genereren. De meeste grondstof voor de visindustrie komt van buiten de Europese Unie. Indrukwekkend zijn de cijfers van zalm en kabeljauw, die de (dalende) schol in enkele jaren overvleugeld hebben.

Zeker positief is dat de vraag naar vis toeneemt, constateert Geert Hoekstra. Het gezondheidsimago biedt extra kansen, zeker nu. Over de gevolgen van COVID19 zei Hoekstra dat de retail en ook de visdetailhandel daar aanvankelijk voordeel van hebben geplukt. Tonijn in blik is gehamsterd. Voor de foodservice was het andere koek. Vrieshuizen zijn versneld met voorraden gevuld, die moeten voorgefinancierd worden en dat gaat gevolgen krijgen voor visprijzen. De malaise in de toeristenbranche heeft grote gevolgen voor visconsumptie in de horeca. Hoekstra wees er ook op dat negatieve berichten in de media over een verband tussen corona en zalm in China daar tot een stagnatie in de afzet hebben geleid. Voor de pelagische industrie speelt in het bijzonder dat een groot afzetland als Nigeria als gevolg van COVID19 minder olie-inkomsten heeft gegenereerd, wat consequenties heeft voor de visconsumptie in het Afrikaanse land. Ook al gaat het om goedkope vissoorten, waaronder blauwe wijting. Wat volume betreft is Nigeria de grootste importeur van vis uit Nederland, in waarde staan de buren Duitsland en België aan kop.

Collega Hans van Oostenbrugge stak de mosselsector nog een hart onder de riem: mosselen hebben een lage ecologische footprint, wat als een belangrijk argument ingezet kan worden bij de mosselpromotie. En mzi-oogsten zijn goed, wat helpt bij een stabiele zaadvoorziening.

Trawlers

De Nederlandse trawlervloot kromp vorig jaar tot zeven vaartuigen. Die zeven vingen vorig jaar circa 239 miljoen kilo vis, fors minder dan de 318 miljoen kilo met acht trawlers in 2018. De aanvoer bestond voor 35 procent uit haring, 32 procent blauwe wijting, 13 procent horsmakreel, 10 procent makreel, 6 procent sardine en 4 procent overige vis.

Bij de Nederlandse Vissersbond wordt de presentatie van Visserij in Cijfers gezamenlijk bekeken vanuit de grote vergaderzaal.Bij de Nederlandse Vissersbond wordt de presentatie van Visserij in Cijfers gezamenlijk bekeken vanuit de grote vergaderzaal.