Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voormalige haringlogger en bokker bij Van Laar

Onfortuinlijk op de helling

IJMUIDEN - 75 jaar verschil zit er tussen de vroegere haringlogger ‘Iris’ en de UK 172. Samen stonden zij vorige week op de helling bij Van Laar in IJmuiden. Op dat moment werd buitenom de laatste hand gelegd aan de grote reparatie van de strandingsschade aan het onderwaterschip van de 29 jaar oude bokker. Na vijf weken lassen en branden is de UK 172 inmiddels tewatergelaten en wordt weer visklaar gemaakt.

De ‘Iris’ lag er voor de klassekeuring. Op een heel andere manier maakt ook dat schip moeilijke tijden door. Terwijl de kosten doorlopen is er als gevolg van de corona nog geen cent verdiend dit jaar.

Schipper Ben Bos, samen met zijn partner Marianne eigenaar van de 104 jaar oude zeillogger, vertelt met een sarcastische ondertoon: ,,We hebben dit jaar al twee dagen gezeild. Eenmaal om naar Pampus te varen, waar we met 150 zeilschepen gedemonstreerd hebben om aandacht voor onze situatie te vragen, en afgelopen week vanuit thuishaven Rotterdam naar IJmuiden. Alhoewel we dit jaar geen dag met passagiers zullen varen kregen we geen uitstel van de klasse, vandaar dat we hier nu liggen.’’

De ‘Iris’, ex-‘Geesje van Urk’, liep in 1916 als zeillogger van stapel bij scheepswerf Figee te Vlaardingen als IJM 286 ‘Pallas’. Ruim tien jaar zat het schip in de haringvisserij vanuit IJmuiden, waarna het in de vrachtvaart terechtkwam onder Deense vlag.

Inmiddels vaart zij al weer 39 jaar als zeilschip in de Nederlandse passagiersvaart.

De flyshooter UK 112 'Wilhelmina' nam afgelopen weekend voor een knip- en scheerbeurt bij Van Laar de plek in naast de 'Iris'.

(Foto’s: Frits Loomeijer)