Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Groenendijk beëindigt visserijbedrijf

GO 9 'Onderneming' verhuist naar Penzance

GOEDEREEDE - De Goereese bokker GO 9 ‘Onderneming’ van de familie Groenendijk is verkocht naar Engeland. De Padmos-kotter uit 2002 wordt de grootste bokker in Britse handen. Nieuwe eigenaar is de familie Lakemann van Ocean Fish in Cornwall. Om verzekerd te zijn van grondstoffen nam dit oude vishandelsbedrijf vorig jaar al een meerderheidsbelang in de bekende en grote Britse rederij W. Stevenson & Sons.

Bemiddelaar Cees de Jong van NL Shipbrokers noemt het een kunststukje om een bokker zonder motor te verkopen. De beschadigde Wärtsilä26 werd enkele maanden geleden al uit de kotter gesloopt. In het kader van de overeenkomst hebben De Jong en Leon Padmos vorige week samen een nieuwe acht-cilinder ABC-hoofdmotor besteld. Padmos gaat de komende maanden de nieuwe krachtbron op de plek van de Wärtsilä inbouwen, de kotter omvlaggen en reviseren en levert deze in januari op aan Ocean Fish. Het nieuwe registratienummer onder Penzance in het zuidwestelijke puntje van Engeland is nog niet bekend, Als nieuwe naam wordt ‘Enterprise’ aangevraagd.

De GO 9 kwam begin dit jaar met motorschade binnen, waarna besloten werd de kotter in de Binnenhaven aan de steiger op te leggen. Schipper George Groenendijk (58) vertelt niet zonder weemoed dat hij en z’n broer en machinist Gert (56) hebben besloten om te stoppen met het visserijbedrijf. ,,Gezien de tijdsomstandigheden, onze leeftijd en dat we geen opvolgers hebben, hebben we deze keuze gemaakt. Toen we vorig jaar moesten stoppen met pulsen hebben ze ons bedrijf van ons afgepakt. We hadden de zuinigste kotter van Nederland en waren er met de pulsvisserij lekker bovenop gekomen. We verstookten 14 ton gasolie. Toen we weer met de wekkers moesten gaan vissen verdraaiden we 23 ton per week. En toen draaide in februari de motor in elkaar. Gelukkig heeft de bemanning een goed plekje gevonden. Er was er één bij die al 35 jaar bij ons aan boord was.’’ (Foto: C. Hameeteman)