Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
In totaal 12.000 ton ‘zomerzaad’ in clusters bijeen gevist

Mosselzaadvisserij: fluitje van cent

DEN OEVER/HARLINGEN – Het clustervissen met tien vaartuigen per dag op in totaal 12.000 ton mosselzaad is als een trein verlopen.

Vorige week dinsdag en donderdag werden de eerste 6.000 ton binnen twee uur vissen ‘in kleine plukjes’ veiliggesteld voor de oprukkende zeesterren. Afgelopen dinsdag en woensdag werd opnieuw dagelijks door tien vaartuigen in totaal 6.000 ton zaad opgevist uit de gebieden Vlieree, Texelstroom en Lutjeswaard.

Aanvankelijk was het beoogde tonnage begroot op 20.000 ton. Dat bleek uiteindelijk toch te hoog gegrepen.

Ladingmeter Peter van den Boomgaard reageerde afgelopen dinsdagmorgen rond 10.00 uur goedsmoeds vanaf het meetschip ‘Twee Gebroeders’ in het Texelstroom. De eerste vaartuigen kwamen na anderhalf uur vissen al aan. ,,Het is echt fijn, zuiver zaad’’, reageerde Van den Boomgaard in afwachting van alleen nog de YE 38.

Visserijopziener Nico Laros heeft het nog niet vaak meegemaakt dat er in de zomermaanden op mosselzaad werd gevist. Inmiddels heeft Laros samen met z’n collega’s in de westelijke Waddenzee verder naar nieuwe broedval gezocht, ‘maar nog niks bij gevonden’. ,,Wat we wel hebben gezien is dat er op kweekpercelen onder andere in het Oosterom kleine groeirandjes beginnen aan te komen. Het gaat dan om kleine mossels van 200 stuks bij 30 procent vlees. Dat ziet er best goed uit’’, zegt Laros. Tijdens zijn werkzaamheden vorige week dinsdag spotte Laros vanuit het Scheer in de richting van Zuidwest de zaadvissers BRU 5 en YE 257. Op de voorgrond zitten aalscholvers op een doorgebogen baken van een mosselperceel. Op de achtergrond de toren van de Michaëlskerk in Oosterland op Wieringen en het meetschip YE 69 in het Visjagersgaatje.