Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwe meertrapszeef in afslag Stellendam om te zeven voor de markt

UFA optimaliseert garnalenruimte

STELLENDAM – De garnalenruimte van de UFA-vestiging Stellendam is de afgelopen maanden compleet gerenoveerd. De eerste garnalen zijn deze maand over de nieuwe meertrapszeef gegaan.

De visafslag van Stellendam, een van de drie afslagen van United Fish Auctions, heeft van oudsher een zeeflijn voor garnalen. Een tiental vaste aanvoerders uit ‘de zuid’, van Scheveningen tot en met Tholen, voert op Stellendam garnalen aan. Meestal direct en soms per as, afhankelijk van de visgebieden. De aanvoer en het zeven van de garnalen vindt plaats op woensdag en vrijdag (na de vis), maar soms ook op donderdag. September, oktober en november zijn de topmaanden, maar in principe gaat de aanvoer het hele jaar door.

Grootteklassen

Voorheen gingen in Stellendam de garnalen alleen over de wettelijk verplichte 6,8-mm garnalenzeef. Vanwege de toenemende vraag vanuit de markt naar sortering in verschillende grootteklassen, besloot UFA om een nieuwe meertrapszeef te plaatsen en daarbij gelijk de volledige garnalenruimte, in de oostelijke vleugel van het afslaggebouw, te optimaliseren.

Daarbij ging UFA niet over een nacht ijs. ,,We hebben ons uitgebreid georiënteerd in de garnalenmarkt en gezocht naar de op dit moment beste oplossingen’’, zegt UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen.

Bij de verbouwing in het afgelopen half jaar waren de trefwoorden: functionele logistiek, moderne technologie en hygiëne- en duurzaamheidsaspecten. Deze maand is de verbouwing afgerond, en twee weken geleden zijn de eerste garnalen verwerkt. Na de 6,8-controlezeef kunnen de garnalen nu in meerdere grootteklassen gesorteerd worden.

Vervolgstappen

,,Absoluut een mooi spulletje’’, zegt een tevreden locatiemanager Erik de Jong. Hij spreekt van ‘een doos in een doos’, over de vakken 1 tot en met 7 en goed afgesloten met klimaatdeuren. Van Nieuwenhuijzen is ook content. ,,Wat we voor ogen hadden is gerealiseerd. En het werkt allemaal prima.’’

UFA Stellendam beschikt nu over een moderne garnalen-faciliteit, waarbij ook rekening is gehouden met eventuele uitbreiding van de activiteiten. Van Nieuwenhuijzen daarover: ,,We hebben nu een meertrapszeef; daar kun je wat mee. Als je uitgaat van een zo kort mogelijke garnalenketen kunnen vervolgstappen na het zeven hier ook gezet worden. Het inzetten van pelmachines? Nee, daarover hebben we nog geen idee.’’

Colijnsplaat

De eerder verkondigde maar steeds uitgestelde sluiting van de UFA-vestiging Colijnsplaat staat volgens Van Nieuwenhuijzen los van de nieuwe garnalenfaciliteit in Stellendam. Voorlopig blijft Colijnsplaat open.

De belangrijkste toeleveranciers zijn: Bosker (meertrapszeef), Hamelink (koelinstallatie), Hans van der Meijs (deuren en wanden van de nieuwe koelcellen, transportruimte en ruimte zeefopstelling), Wetec (elektrotechnische installatie), Spatro (epoxyvloeren, aanbrengen ucrete gietvloer en coating), Van den Nieuwendijk (aannemer, nieuwe betonvloeren), Oosters Metaal (bordes, stortbak en leidingwerk), Markant (rvs stootbanden en plintprofielen) en Texa Dakbedekkingen (dakwerk ten behoeve van dakopbouw koelinstallatie). Onderaannemers van machinefabriek Bosker: Penko (software) en Bodijn (weeginstrumenten).