Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Overlegplatform

Organisaties Wadvisserij trekken samen op

LAUWERSOOG/YERSEKE - De visserijorganisaties in de Waddenzee hebben zich verenigd in het Waddenzeevisserij Platform. Via dit platform kan namens alle visserijsectoren overlegd worden met overheden en natuurorganisaties.

Addy Risseeuw van de PO Mosselcultuur wordt voorzitter van het Platform. Hij zal ook de Waddenzeevisserij vertegenwoordigen in het onlangs gevormde Omgevingsberaad Waddenzee.

Verandering

De visserij in de Waddenzee is heel divers. Er zijn handkokkelaars, garnalenvissers, mosselkwekers, oesterrapers en vaste vistuigvissers en iedere sector heeft op zijn minst één of meerdere eigen organisaties. Voor de meeste sectoren zijn er aparte overlegtafels waar met overheden en natuurorganisaties afspraken worden gemaakt. Echter dat gebeurt niet voor alle sectoren en niet in gezamenlijkheid voor de gehele Waddenzee. Met het Waddenzeevisserij Platform komt daar nu verandering in.

Tijdens de ontwikkeling van de agenda voor het Waddengebied heeft Barbara Holierhoek namens de vissersverenigingen Ons Belang en Hulp in Nood een begin gemaakt om de verschillende visserijorganisaties aan tafel te krijgen. Programma naar een Rijke Waddenzee ondersteunde dit proces om te werken aan een gemeenschappelijke visie voor de visserij.

Risseeuw is groot voorstander van het voortzetten en zo mogelijk uitbouwen van overleg en samenwerking tussen de visserijorganisaties in de Waddenzee. Jaap Vegter van de Stichting Geïntegreerde Visserij treedt op als vervangend voorzitter, terwijl Nathanaël Middelkoop (VisNed) en Barbara Holierhoek als duo het secretariaat vormgeven.

Vijftien

Er zijn vijftien visserijorganisaties betrokken bij de Waddenzee. Het platform bestaat uit: VisNed, PO Delta Zuid, PO Urk, PO Texel, Nederlandse Vissersbond, Ons Belang Harlingen, Hulp in Nood Lauwersoog-Zoutkamp, Garnalenvissersbond, PO Wieringen, NetViswerk, Goede Vissers, Op Handkracht Verder, Stichting Visserij & Natuur, Stichting Geïntegreerde Visserij en PO Mosselcultuur.