Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vergunninghouders gaan visplan evalueren

Bijzonder kreeftenseizoen ten einde

ZIERIKZEE/BRUINISSE – Het Zeeuwse kreeftenseizoen 2020 is voorbij. Vorige week werden de laatste kreeften aangevoerd. De Vereniging Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta gaat het afgelopen seizoen komende maand grondig evalueren. Die evaluatie dient vooral om het visplan inclusief het verloten van vrije gronden te perfectioneren, aldus secretaris Frank Mous. Bij de vereniging zijn op een handjevol na alle 43 vergunninghouders aangesloten.

Vanwege corona kijken de kreeftenvissers terug op een bijzonder seizoen. Bij de start zat de horeca op slot en moesten er daarom alternatieve verkoopkanalen worden aangeboord. Met succes, bijvoorbeeld gekookt aan huis bezorgd. De (online)veiling op de afslag van Colijnsplaat kwam traag op gang. Er werd afgelopen seizoen slechts 4,5 ton kreeft voor gemiddeld 23,45 euro per kilo via UFA verhandeld, maar dat aanbod is met geen enkel seizoen te vergelijken nu er meer dan ooit buiten de veiling om werd verhandeld. Kreeftenvissers zelf melden een wisselend beeld: voor de een was het seizoen best, voor een ander magertjes.

Lennard Timmer (BRU 7) heeft z’n kreeften goed kunnen verkopen aan groothandels, restaurants en particulieren. ,,Het seizoen begon wat stroef, maar al snel is het buiten verwachting goed verlopen’’, aldus zijn moeder Riet Timmer-Dorst. Op de foto’s zwaait Lennard met zijn vriendin Evi Tielemans het voor hem succesvolle kreeftenseizoen uit.