Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Collega's schieten te hulp

UK 172 strandt op noordkust Jutland

HIRTSHALS – De UK 172 ‘Sursum Corda’ is maandagavond gestrand op de noordkust van Jutland. Woensdag probeerden Urker collega’s en een Deense sleper de UK 172 van het strand te trekken.

De UK 172 lag te vissen in het Skagerrak op twaalf mijl ten westen van Hirtshals toen er motorproblemen ontstonden en de motor vervolgens uitviel. Schipper Hendrik Romkes nam gelijk contact op met de verzekering. Intussen dreef de bokker af. Op zeven mijl van de kust werd het anker gevierd. ,,Maar het anker bleef krabben en hield ons niet’’, aldus Romkes.

De UK 19 schoot te hulp. Na vier pogingen in een intussen dikke bries lukte het om een verbinding te maken, maar door de zeegang brak de sleeptros. De UK 19 kon er daarna niet meer bij komen en de UK 172 strandde.

Het Deense controlevaartuig 'Vestkysten' en ook de UK 19 bleven ’s nachts standby. Dinsdagmiddag arriveerde een Deense sleper, maar die ging vanwege de zware zeegang voor anker. Er stond toen windkracht zeven uit het noordwesten.

Intussen was er contact met de PO Urk, de in Denemarken woonachtige Pieter Fopma (jaren actief bij de reddingsmaatschappij in Hanstholm) en Jan de Boer van Dutch Flatfish. Woensdagmorgen nam de af. De UK 297 zou 's middags met hulp van de Deense sleper een poging ondernemen om de UK 172 vlot te trekken.

(Foto: Dan Sejbjerg)