Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vissers worstelen met streng weegbeleid

Nederlanders verkopen in Denemarken

THYBORøN/HVIDE SANDE - Om tijd en kosten te besparen en kwaliteitsverlies te voorkomen verkopen steeds meer Nederlandse kotters hun vangsten in Deense visafslagen. De reden: het strenge Deense weegbeleid.

De Denen hebben in april de regels rond het wegen van de in Deense havens geloste vangsten vóór het transport naar Nederland flink aangescherpt. Hoewel het enkele maanden geleden gevoerde overleg met de visserijorganisaties tot een soort steekproefplan heeft geleid, kunnen veel vissers daar toch niet mee uit de voeten. Het steekproefplan kan namelijk alleen uitgevoerd worden als de vangst aan boord per grootteklasse is gesorteerd en gewogen. En dan moeten de kisten ook voorzien zijn van een sticker. De Deense controledienst laat weten dat voor Denen die hun vangst op transport willen zetten dezelfde regels gelden.

De SC 10, L 126, UK 200 en UK 190 hebben in het voorjaar al eens hun vangsten in Thyborøn aangeboden. Daarna volgden de UK 225 en de UK 5. Laatstgenoemde verkoopt al sinds begin juni wekelijks in Thyborøn. Afgelopen maandag was er nog meer platvis afkomstig van Nederlandse kotters; ook de UK 64 en de UK 136 verkochten er hun vangst. ,,Wij hebben geen ruimte om te sorteren en te wegen. Daarom verkopen we hier maar’’, aldus Jan-Steven Korf van de UK 136. Hij heeft geen goed woord over voor het Deense beleid. ,,Allemaal regels en een hoop gedoe.’’

Behalve in Thyborøn was er maandagochtend ook in Hvide Sande vis van Hollandse aanvoerders. De SC 35, SC 45 en de UK 171 zorgden in deze Deense haven voor een opleving van het aanbod.

Tekst en foto: W.M. den Heijer