Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Seizoen maatjesharing over

SCHEVENINGEN - Het maatjesseizoen van 2020 is weer voorbij. Vorige week vonden de laatste aanlandingen plaats in Denemarken, Noorwegen en Schotland.

In Skagen arriveerde op woensdag 1 juli de Zweedse trawler GG 203 ‘Ginneton’ met 210 ton maatjesharing. Directeur Mads Larsson van Werner Larsson Fiskeeksport A/S laat weten dat het ging om een partij maatjes van uitstekende kwaliteit. Daags daarna trokken de Nederlandse inkopers weer huiswaarts. Op het Noorse eiland Kalvåg zag Ruud van der Zwan van Cornelis Vrolijk de M-125-H ‘Strand Senior’ eveneens vorige week woensdag de laatste lading maatjes aanlanden. Het ging om 235 ton. Van der Zwan was vrijdag 3 juli op weg naar huis.

Iets zuidelijker van Kalvåg moest Leen Roeleveld van het Noorse Global Fish in Florø echter nog aan de bak. Donderdag 2 juli kreeg de pelagische fabriek nog 380 ton van de Noorse trawler H-1-O ‘Hargun’ te verwerken, en vrijdag arriveerde de NT-500-V ‘Trønderbas’ met 450 ton haring, die op zaterdag 4 juli werd verwerkt. Terwijl de fabriek op Florø die dag op volle toeren draaide, arriveerde ‘s middag de H-77-AV ‘Malene S’ met 470 ton haring, waarvan het overgrote deel op zondag 5 juli verwerkt is tot maatjesharing bestemd voor Oekraïne en een deel dat Global Fish als maatje in Nederland zal slijten. Dat zijn dan de kleinste exemplaren want de grove maatjes gaan naar Oekraïne, waar ze de Hollandse Nieuwe inmiddels ook ontdekt hebben.

In het Schotse Peterhead was het de PD 265 ‘Lunar Bow’ die vorige week de laatste maatjes aanvoerde voor Koelewijn.

De Zweedse trawler GG 203 ‘Ginneton’ voerde in Skagen, Denemarken, de laatste partij maatjes aan.De Zweedse trawler GG 203 ‘Ginneton’ voerde in Skagen, Denemarken, de laatste partij maatjes aan.