Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zeeuwse mosselseizoen 2020 van start

Klein, maar goed gevuld

YERSEKE – Het Zeeuwse mosselseizoen 2020 is afgelopen woensdag in Yerseke op feestelijke wijze van start gegaan. Zorgen zijn er genoeg in de mosselwereld, maar de eerste mosselen lieten zich goed smaken bij de liefhebbers.

Nadat vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater was gehaald, gaf de tot leven gekomen ‘Jan de mosselman’ samen met voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan. Een stoet vrachtwagens met de symbolische eerste mosselleveringen vertrok hierop in colonne uit Yerseke richting liefhebbers door heel België en Nederland.

Mosselvoorman Addy Risseeuw over de start: ,,Vorig jaar hadden we een uitzonderlijk voorjaar, met veel sterfte van mosselen op de Oosterschelde door schuimalg. Dat fenomeen is gelukkig dit jaar achterwege gebleven. We beginnen het seizoen nu wel met een relatief beperkt volume. De mosselen zijn ook niet super groot, maar door de vele zonuren van de laatste maanden wel heel goed gevuld. En de groei gaat nog steeds door. Ik heb bemonsteringsresultaten gezien met vleesgewichten van gemiddeld zo’n 26, en dat loopt de komende weken op.’’

Voorlopig zullen alleen mosselen vanuit de Oosterschelde worden aangevoerd. ,,De grootte op de Waddenzee loopt nog wat achter, maar dat gaat in de loop van de zomer ook goedkomen.’’

Zorgen over sterfte en achterblijven van de groei staan niet alleen. Twee weken geleden werden twee gebieden tijdelijk uit voorzorg gesloten vanwege het voorkomen van het toxine TTX, waaronder Oosterschelde Oost. ,,Gelukkig lagen in deze twee gebieden geen mosselkweekpercelen. Overigens zijn de gebieden ondertussen weer open.’’ Hoewel het seizoen voor Nederlandse mosselen al vrijwel was afgelopen toen in maart corona-maatregelen werden ingesteld, hebben die toch voor omzetdalingen gezorgd. Risseeuw prijst zich gelukkig dat de restaurants in België en Nederland inmiddels weer open zijn. ,,Nu de inwoners van Nederland en België vooral in eigen land blijven hopen we op een mooie zomer, hopelijk met mooi weer en volle terrassen!’’

De start van het mosselseizoen is vooral een feestdag, ondanks de ook in Yerseke regenachtige omstandigheden. De eerste bodemmosselen werden woensdag ter plekke bereid door Thijs Meliefste, chef van het gelijknamige restaurant uit Wolphaartsdijk. Als een van de topchefs van de provincie werkt Meliefste graag met Zeeuwse streekproducten, en mosselen behoren tot zijn favorieten. Geassisteerd door de wouldbechef.be Sven Ornelis presenteerde hij onder meer een bijzondere mosselceviche.

Toch ziet Meliefste mosselen vooral als comfortfood. ,,Zo’n pan vol mosselen, waarbij je terwijl je de schelpjes leegmaakt met vrienden gezellig praat over van alles en nog wat. Alles komt voor mij op zo’n moment bij elkaar.”

Jongeren aan de mossel

Wat de mosselsector betreft zouden meer mensen er zo over moeten denken. De ambitie van de sector is om vanaf dit seizoen ook veel meer jongeren aan de mosselen te krijgen, het verjongen van de kopersgroep dus. Samen met de Good Fish Foundation (de maker van de VISwijzer) worden mosselen bij 25- tot 35-jarigen aanbevolen als gemaksproduct en hoogwaardige eiwitbron, met een hele lage ecologische voetafdruk.

In Nederland start hiervoor in september een campagne met onder meer online mosselkooklessen met BN'ers.

De 'eerste' mosselen komen van de YE 100.De 'eerste' mosselen komen van de YE 110.