Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
UQ 4 ‘Verandering’

Paviljoentjalk met visruim

LAUWERSOOG/GRONINGEN – Jaap Vegter (59) heeft zijn UQ 4 ‘Verandering’ na een verbouwing en algehele restauratie in Groningen eindelijk spic en span. De afgelopen maanden volgde eigenhandig in Lauwersoog de finishing touch, vooral schilderwerk en het gastenverblijf op orde maken.

Vegter is oesterraper (net als zijn partner Hanneke Punter) en samen met collega’s binnen de werkgroep Vissers van de Kust van de Stichting Geïntegreerde Visserij ook actief als Wadvisser en op het Lauwersmeer. Jaarrond onderzoekswerk is een belangrijk onderdeel voor het visserijbedrijf van Vegter. Het varen met gasten wordt ook onderdeel van het bedrijfsplan. Wat de visserij betreft houdt Vegter de paling in de gaten, want die is zo te zien bezig aan een opmars op het Waddenzee. Wolhandkrab is in het najaar op het Lauwersmeer een doelsoort. Vorig jaar werden Vegter en Punter geselecteerd als oesterrapers van de toekomst. Samen met tien collega’s moet onder de hoede van het Programma naar een Rijke Waddenzee daarvoor een gezamenlijk visplan ingediend worden.

,,Ik was al een tijdje op zoek naar wat groters met meer slaapplekken aan boord en een groter dek, toen in 2018 bij ons in de haven van Lauwersoog een zeiltjalk uit Heeg langszij kwam. Daar was ik wel gecharmeerd van, zeker omdat je met deze platbodem ook zeilen kan. Uiteindelijk hebben we geruild, een mooie stap voor ons’’, vertelt Vegter.

De 19,85 meter tjalk werd in 1910 gebouwd bij Boot in Alphen aan de Rijn. ,,Voor transport van zand en stenen op de rivieren, in opdracht van schipper Kok uit Vinkeveen’’, weet Vegter. ,,Het is van origine een paviljoentjalk. Typerend daarvoor is de vrij grote woning onder het verhoogde achterdek. ‘Verandering’ is de oorspronkelijke naam die het schip 110 jaar geleden kreeg en die ik nu heb teruggegeven.’’

Vegter heeft een zwak voor bijzondere schepen. Zijn vorige UQ 4 ‘Stormvogel’ was een ex-patrouillevaartuig dat jarenlang dienst heeft gedaan voor de Volksmarine van de voormalige DDR. En hij heeft ook een originele sloep met zeiltuig, ingeschreven als UQ 11. Met dat vaartuig begon Vegter in 1990 zijn gevarieerde loopbaan in de visserij. In de jaren tachtig werkte hij als bemanningslid op de ‘Bruine Vloot’, waar hij veel zeilervaring opdeed. Tijdens de verbouwing van de ‘nieuwe’ UQ 4 werd met de UQ 11 gevist.

Een legertje aan bedrijven is er het afgelopen anderhalf jaar aan te pas gekomen om de UQ 4 aan te passen voor de visserij en aan de wensen van Vegter. Zelf deed hij de algehele coördinatie, tekenwerk, tuig en technische oplossingen. ,,Een mooi project voor Hanneke en mij, die samenwerking met alle vaklui.’’

Begonnen werd bij Droogdok en Scheepswerf BSG van Bart Lucassen in Groningen met het ijzerwerk en de elektrische installatie. Andrew Sadler van ‘Sadler Bootwerk’ voorzag de tjalk van een nieuwe houten roef. ‘De Kleine Jager Houtwerk’ uit Stitswerd zorgden voor mooie roefdeuren en interieuronderdelen. Heel belangrijk op een vissersvaartuig: een visruim, die werd gemaakt door Peter en Sandra Eisma van Eisma Houtbewerking. Navigatieapparatuur werd geïnstalleerd door Reint Kool van Pico Jachtservice.

Drooggevallen op het Wad.Drooggevallen op het Wad.